Зеленський зустрівся із прем'єром Словенії, подякувавши за зброю й допомогу біженцям

Голоб з іншими європейськими політиками приїхав у Київ на річницю звільнення від окупантів Бучі Київської області
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 31 березня провів переговори із прем'єр-міністром Словенії Робертом Голобом. Про це повідомляє сайт глави держави.

Він подякував йому за допомогу, яку Любляна надає Києву з початку повномасштабного вторгнення Росії 2022 року, і, зокрема, за новий пакет військової допомоги, про який нещодавно оголосив уряд Словенії.

"Хочу подякувати вам за те, що знайшли час відвідати нас у такий важливий день – день деокупації Бучі. Також вдячний за всю ту допомогу, яку ви надали Україні для зміцнення на полі бою", – сказав український президент.

Він наголосив на готовності Словенії приєднатися до імплементації української формули миру, її участі у відновленні звільнених територій, зокрема в Житомирській і Харківській областях. Окремо Зеленський подякував Словенії за тепле ставлення до українців, які знайшли там притулок від російської агресії.

Окрім Голоба, 31 березня в Україну прибули президентка Молдови Мая Санду і прем'єр-міністри Словаччини Едуард Геґер та Хорватії Андрей Пленкович. Разом із ними Зеленський відвідав Бучу Київської області, де вони вшанували пам'ять загиблих під час російської окупації жителів міста.

Контекст:

Словенія підтримує Київ після повномасштабного вторгнення в Україну російської армії, зокрема, надавши гуманітарну допомогу й обладнання для розмінування, а також військову техніку 35 броньованих машин піхоти і 28 танків.

У липні в Україну прибула глава МЗС Словенії Таня Файон. Вона відвідала звільнений від окупантів Ірпінь Київської області. На брифінгу з українським колегою Дмитром Кулебою Файон заявила, що Словенія й далі надаватиме гуманітарну допомогу, а також обіцяла обладнання, необхідне для розмінування територій. За словами Файон, Словенія допоможе Україні у відновленні Харкова, зокрема – громадського транспорту й Харківського інституту протезування.