Зеркаль іде з "Нафтогазу"

Зеркаль пропрацювала в "Нафтогазі" рік
Фото: Lana Zerkal / Facebook

Радниця голови правління НАК "Нафтогаз України" Олена Зеркаль написала заяву про звільнення з обійманої посади. Про це Зеркаль повідомила НВ 26 травня.

"Трудова книжка вже у мене на руках", – сказала Зеркаль.

У розмові з НВ вона зазначила, що "Нафтогаз" багато років об'єднував усіх, хто був готовий відстоювати інтереси України в питанні будівництва "Північного потоку – 2". Це дозволило відтермінувати запуск газопроводу більш ніж на рік і зберегло Україні майже $3 млрд доходу від газотранспортної системи.

"Я щиро вірю, що зараз вікно можливостей для України ще не закрито. При об'єднанні зусиль усіх міжнародних союзників і активному включенні президента, Україна може в певній мірі знизити свої потенційні втрати. Але для цього важлива активна і скоординована робота всіх, кому важлива незалежна Україна, яка розвивається європейським шляхом", – сказала Зеркаль.

Пізніше вона підтвердила своє звільнення у Facebook.

Раніше Зеркаль обіймала посаду заступниці міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції (2014–2019).

У НАК "Нафтогаз" Зеркаль прийшла у травні 2020 року – після звільнення Юрія Вітренка з поста виконавчого директора. Вона очолила організацію роботи і супровід міжнародних арбітражів та іноземних судових і виконавчих справ "Нафтогазу" у спорах із російським "Газпромом" і у справах проти Російської Федерації. До свого звільнення з компанії цим напрямом займався Вітренко.

14 травня цього року про звільнення повідомив у Facebook ще один радник голови правління "Нафтогазу" – Вадим Гламаздін, який останніми роками займався боротьбою з "Північним потоком – 2". Він підкреслив, що протягом останнього місяця роботу команди, яка боролася з російським газопроводом, було заблоковано, а зараз ця команда в повному складі покидає "Нафтогаз".

Окрім того, з компанії пішла Олена Осмоловська, яка працювала директором зі взаємодії з органами державної влади (GR-комунікації). Про це вона повідомила у Facebook 20 травня.

21 травня роботу в компанії завершив також директор дивізіону "Трейдинг" НАК "Нафтогаз України" і генеральний директор ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" Віллем Коппульс, повідомляли на сайті "Нафтогазу". Тимчасово виконувати його обов'язки буде головний виконавчий директор групи "Нафтогаз" Отто Ватерландер.

Контекст:

Звільнення Зеркаль відбулося після кадрових змін у топменеджменті компанії.

Кабінет Міністрів України оголосив про звільнення Андрія Коболєва з посади голови правління "Нафтогазу" 28 квітня. На його місце призначили Вітренка. Строк його повноважень – один рік.

Юридично звільнити Коболєва безпосередньо Кабмін не міг. Тому розпустили наглядову раду "Нафтогазу". Кабмін своїм розпорядженням 28 квітня достроково припинив повноваження незалежних членів наглядової ради НАК Бруно Лескуа, Людо Ван дер Гейдена, Клер Споттісвуд і представників держави в наглядовій раді – Наталії Бойко, Юлії Ковалів і Роберта Бенша. Згідно з рішенням Кабміну, з 30 квітня їх відновили на посадах, але не більше ніж на шість місяців.

Уряд повідомив, що за результатами засідання загальних зборів акціонерів "Нафтогазу" роботу наглядової ради і правління 2020 року визнано незадовільною. У Кабміні зазначили, що чистий консолідований збиток групи компаній 2020 року становив 19 млрд грн, водночас у затвердженому урядом фінплані планували отримання 11,5 млрд грн прибутку.

У "Нафтогазі України" назвали рішення Кабміну "юридичною маніпуляцією" і поверненням до ручного управління держкомпаніями.

Європейський союз, Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Світовий банк і Міжнародна фінансова корпорація (IFC) заявили про стурбованість припиненням повноважень наглядової ради НАК "Нафтогаз України" з метою звільнення Коболєва.

Члени наглядової ради НАК "Нафтогаз України" подали заяви про дострокове припинення своїх повноважень. Вони висловили незгоду з оцінкою Кабміном роботи групи 2020 року і відмовилися від пропозиції уряду попрацювати до обрання нового складу, оскільки призначення Вітренка створило конфлікт інтересів.

Однак пізніше наглядова рада "Нафтогазу" погодилася продовжити працювати з Вітренком, і 19 травня Кабмін продовжив на рік контракти з п'ятьма членами наглядової ради.