Журналісти дізналися, як працює кремлівська "фабрика фейків", її меми поширював Маск – "Схеми"

Керівник "фабрики фейків" – Ілля Гамбашидзе. На непублічній відеопрезентації агентства він з'явився в одязі з нашивкою "російські ідеологічні війська"
Скріншот: radiosvoboda.org

Низка європейських ЗМІ дістала доступ до внутрішніх документів російського "Агентства социального дизайна" (АСД), організації, проти якої США і ЄС ввели санкції і яка, за даними мін'юсту США, працює на Кремль. Українські журналісти з проєкту "Радіо Свобода" "Схеми" разом з європейськими колегами дослідили інформацію витоку й 16 вересня опублікували матеріал про те, як працює ця "фабрика фейків". 

Керівник АСД – Ілля Гамбашидзе, куратором його діяльності американський мін'юст називає Сергія Кирієнка – першого заступника керівника адміністрації нелегітимного президента Росії Володимира Путіна. 

Журналісти оприлюднили непублічну відеопрезентацію АСД, у якій агентство заявляє про причетність до компанії Doppelganger ("Двійник"), яку викрила французька влада. Le Monde повідомляла восени 2023 року, що Doppelganger причетна до поширення намальованих на будинках єврейських сімей у Парижі зірок Давида і що ця мережа, також відома як RRN (Reliable Recent News – достовірні останні новини), створила підробки сайтів авторитетних ЗМІ (зокрема й Le Monde). Ці сайти-двійники публікували статті, які дискредитують Україну, нагадують "Схеми". 

Відповідно до американських розвідданих, до роботи Doppelganger причетна й інша співробітниця Кремля – Софія Захарова. Співробітниця з іменем Софія фігурує в протоколах зустрічей АСД, імовірно, вона бере участь у плануванні кампаній дезінформації, вважають "Схеми". 

На відео Гамбашидзе з'явився в одязі з нашивками "російські ідеологічні війська" і "командувач спецпідрозділу". У матеріалі інформують, що його команда працює за трьома напрямами: 

  • моніторинг – група із 24 співробітників щоденно аналізує проросійські та антиросійські статті й дописи понад 1 тис. лідерів думок шістьма мовами й готує довідки про потенційні інфоприводи;
  • аналітика – спеціалісти агентства вивчають цільову аудиторію й формують так звані темники для виконавців;
  • креатив – автори пишуть статті з урахуванням журналістської стилістики, притаманної окремо обраній країні, а ілюстратори створюють до них карикатури.

АСД робить пости в соцмережах, продукує відеролики, меми, графіки й фейкові спецповідомлення, ідеться в розслідуванні. 

Окрім того, агентство розповсюджує підробки офіційних документів, наприклад, пресрелізів міністерства внутрішніх справ Німеччини й митної служби Польщі (і про це йдеться у відеопрезентації компанії).

"Схеми" виявили у витоку свідчення про фальшування й українських урядових документів. 

"У таблиці "Реестр фейков и допреальности – УКК" у стовпчику "Название фейка" міститься "Приказ из ОП [Офісу президента України] о зачистке". Там прикріплено документ нібито українського Міністерства оборони: розпорядження до голів підрозділів і відомств ЗСУ не підтверджувати "інформації про перебування військовополонених для обміну на борту" Іл-76, який розбився в Бєлгородській області Росії у січні 2024 року. Мета цього фейку, згідно із супровідними документами, – звинуватити українське військове керівництво в цензурі й приховуванні правди про катастрофу", – розповідають журналісти. 

Також вони виявили у витоку сфальшований наказ головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського про прирівнювання здавання в полон військовослужбовцями до державної зради. Мета цього фейку, як ідеться в описі завдання російського агентства, – "дискредитація військово-політичного керівництва України й деморалізація ЗСУ".

Згідно з висновками "Схем", аналітики АСД ретельно досліджують інформаційне поле України, виявляють чутливі теми, а потім використовують їх для поляризації суспільства.

"Серед таких тем, наприклад, мобілізація, втрати на полі бою, обмеження свободи слова під час воєнного стану, зниження військової допомоги, корупція й контрнаступ. Використовують для розколу суспільства й непрості взаємовідносини чинного президента Володимира Зеленського з його попередником Петром Порошенком, чинним мером Києва Віталієм Кличком, а також колишнім головкомом ЗСУ Валерієм Залужним", – зазначають у розслідуванні. 

У витоку є файл, у якому фіксують діяльність ботів АСД у соцмережах, – пости й коментарі, котрі ті розмістили, буквально заносили до таблиці. 

Значну кількість коментарів видалено, але деякі досі є. Наприклад, цей мем під твітом Генерального штабу ЗСУ. 

Окрім того, команда Гамбашидзе створює й тиражує в соцмережах сфабриковані відеосюжети, стилізовані під матеріали західних медіа.

Один із них мімікрує під роботу німецького видання Bild. У ньому йдеться про те, що нібито українські біженці, намагаючись спалити російський прапор, підпалили будинок німців, які дали їм притулок. Фактчекери StopFake довели, що він сфальсифікований (відеоряд склеїли з кількох старих роликів, а саму історію пропагандисти взагалі вигадали). Однак цей ролик активно поширювали Telegram-канали, зокрема й ті, що працюють на європейську аудиторію – німецькомовний Deutchtruth та італійський Veritaitaliana.

Останню публікацію АСД замовляли у стилістиці німецького видання Die Zeit. У документах витоку є детальна інструкція про те, як фальсифікувати відео ("прийоми для створення фейків"), розповіли "Схеми". 

Один із мемів, які зробило АСД, – із зображенням Володимира Зеленського – поширив мільярдер Ілон Маск. Підтвердження цьому є в протоколах агентства.

За інформацією "Схем", АСД також намагалося повпливати на парламентські вибори в ЄС, зокрема підтримувало партії "Альтернатива для Німеччини", французький "Національний фронт" (партія Марін Ле Пен, зараз має назву "Національне об'єднання"). 

Окрім того, ці "креативники" стоять за запуском і розкруткою проєкту "Другая Украина" екснардепа Віктора Медведчука, якого обвинувачують у держзраді. 

"Комплексний супровід" команди Гамбашидзе – це аналітика, написання текстів на сайт, публікації у ЗМІ й робота в соцмережах, яка передбачає "видалення коментарів, що суперечать політиці груп" і "коментарі на підтримку й захист ВМ [Медведчука] та його руху. А ще – "креатив": одне відео на тиждень і тричі – графіки й ілюстрації. Журналісти "Схем" перевірили: у папці "аналитика и креатив" є карикатури, якими й справді проілюстровано статті на сайті "Другой Украины", – додали автори розслідування.