Журналістка П'ятецька про В′ятровича: Збірний образ усього, над чим століттями сміялася російська література

П'ятецька: Наш В'ятрович – просто енциклопедія російського життя
Фото: Юлия Пятецкая / Facebook

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович жодних книг, окрім своїх, не читає, вважає заступник головного редактора видання "Бульвар Гордона" Юлія П'ятецька.

Голову Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича можна порівняти з героями російських авторів Михайла Булгакова та Володимира Висоцького. Таку думку висловила у Facebook заступник головного редактора видання "Бульвар Гордона" Юлія П'ятецька.

Так вона відреагувала на заяву В'ятровича у Facebook: "Не всі щупальця "русского мира" такі огидні й очевидні, як совок і московська церква. Деякі більш симпатичні, вишукані та респектабельні, але не менш небезпечні. "Іроніясудьби", "восьмоємарта", булгакови, пугачови і навіть висоцькі і цої в руках Кремля – ефективні інструменти".

"Пан В'ятрович, звісно, невипадково серед "щупалець" русского мира" згадав "булгакових і висоцьких". Бо нехай інтуїтивно, хай неусвідомлено, хай у маренні, але відчуває нерозривний зв'язок із деякими їхніми персонажами. Узагалі, наш В'ятрович – просто енциклопедія російського життя. Збірний образ усього, над чим століттями сміялася російська література. Розкішний культурний діапазон – від Очумєлова до Алоїзія Могарича", – написала П'ятецька.

За її словами, "даремно пан В'ятрович жодних книжок, окрім своїх, не читає".

"Варто б почитати. Усе ж таки історик", – заявила журналістка.

Вона опублікувала фрази з творів Булгакова, Михайла Салтикова-Щедріна, Олександра Грибоєдова та Висоцького:

"Это вы, прочитав статью Латунского о романе этого человека, написали на него жалобу с сообщением о том, что он хранит у себя нелегальную литературу? – спросил Азазелло. – Вы хотели переехать в его комнаты?";

"Глупым, в грубом значении этого слова, Струнникова назвать было нельзя, но и умен он был лишь настолько, чтобы, как говорится, сальных свечей не есть и стеклом не утираться";

"По мере я трудов и сил, С тех пор, как числюсь по Архивам, Три награжденья получил";

"От этих скучных образин дуреешь, Зин".

В'ятрович очолює Український інститут національної пам'яті з 2014 року.