Жванія заявив, що Порошенко хоче залучити Кличка і Разумкова до держперевороту

Жванія (на фото) запевняє, що у плані держперевороту нібито вже погодилися брати участь деякі люди з оточення Зеленського
Скріншот: Правда Давида Жвании / YouTube

Екснардеп Давид Жванія запевняє, що лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко хоче влаштувати державний переворот в Україні, у який втягне спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова і мера Києва Віталія Кличка. Останній, за словами Жванії, може стати новим президентом.

П'ятий президент України і лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко після місцевих виборів 25 жовтня активізував свої дії з підготовки державного перевороту у країні. Про це 2 листопада заявив екснардеп Давид Жванія у своєму відеоблозі в YouTube.

"В Україні готують державний переворот. Готують його давно – приблизно з початку літа цього року. Але раніше це були багато в чому порожні розмови. Тепер же, після виборів, усе стало набагато серйозніше. Я знаю, що змовники вирішили діяти й у них є чіткий план", – заявив Жванія.

За його словами, на чолі змови стоїть Порошенко.

"Він розуміє, що законно він ніколи більше не стане президентом... У змову намагаються втягнути [мера Києва] Віталія Кличка. З оточенням Кличка на цю тему вже ведуть переговори. Саме Кличко має стати президентом після перевороту, якщо в Порошенка не вийде самому обійняти цю посаду. Водночас Порошенко стане прем'єром із розширеними повноваженнями. Для цього знову поміняють Конституцію", – запевняє екснардеп.

За словами Жванії, Порошенко вже дістав контроль над кількома облрадами в Західній Україні, які за командою п'ятого президента відмовляться виконувати розпорядження центральної влади.

Окрім того, за даними колишнього нардепа, Порошенко вірить у перемогу Джо Байдена у США і запевняє своє оточення в тому, що Байден підтримує його план.

"Тому відразу після виборів у США і перемоги Байдена планують розпочати атаку на президента Зеленського. Це будуть інформаційні атаки й вуличні акції. Мета – розхитати ситуацію у країні, зробити її некерованою і змусити президента достроково піти у відставку. Після цього призначать дострокові парламентські і президентські вибори, які Порошенко та його союзники збираються виграти на гаслах порятунку країни від реваншу [нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора] Медведчука і [президента Росії Володимира] Путіна. Якщо не вийде виграти чесно – вибори фальсифікують", – вважає екснардеп.

Жванія запевняє, що в цьому плані вже погодилися брати участь деякі люди з оточення Зеленського.

"Зокрема, особистий політичний проєкт і проходження з ним у Раду обіцяно спікеру Дмитрові Разумкову. Саме навколо нього буде зібрано осколки партії "Слуга народу" після того, як Зеленський піде. Як мені повідомили, Разумкова та ще деяких людей такий варіант влаштовує. Вони вже не вірять у Зеленського і хочуть утекти з корабля, що тоне. Є потенційні зрадники і в Офісі президента. Я знаю прізвища тих, хто таємно зустрічався з оточенням Порошенка й вів розмови на цю тему", – сказав Жванія.

Жванія обіймав посаду міністра з питань надзвичайних ситуацій України в уряді Юлії Тимошенко (2005), був депутатом Верховної Ради чотирьох скликань. У парламенті VII скликання (2012–2014 роки) входив до фракції Партії регіонів, проте покинув її після розгону студентів під час Євромайдану в ніч на 30 листопада 2013 року. Після Революції гідності активної участі в українській політиці не брав.

У 2020 році Жванія повернувся в інформаційне поле й почав публікувати критичні заяви на адресу Порошенка. Зокрема, у липні він заявив, що чиновники з Євросоюзу нібито отримали хабар за підтримку Порошенка на виборах президента України 2014 року, а в серпні – що Порошенко і екссекретар Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Турчинов організували серію побиттів на Майдані, "щоб підігріти ненависть" до тодішнього президента України Віктора Януковича.

У партії Порошенка "Європейська солідарність" назвали заяви Жванії "суцільним фейком" і звинуватили в роботі на Кремль. У політсилі зазначили, що в останні роки "Давид Важаєвич рідко буває в Києві, але став частим гостем у Росії".