"Зловживання правом на мирний протест". Посольство США слідом за послами Канади та Великобританії розкритикувало штурм Жовтневого палацу

Прихильники Саакашвілі намагалися потрапити в Жовтневий палац, коли там відбувався концерт джазового оркестру
Фото: EPA

17 грудня в Києві прихильники лідера "Руху нових сил" Михайла Саакашвілі спробували потрапити в Жовтневий палац. Дії мітингувальників розкритикували посол Канади Роман Ващук, його колега з Великобританії Джудіт Гоф, а також американське посольство.

Посольство США в Києві на сторінці у Twitter розкритикувало штурм Жовтневого палацу прихильниками лідера "Руху нових сил" Михайла Саакашвілі.

"Ми згодні з колегами з Канади та Великобританії. Спроби захоплення і нищення публічних будівель – це зловживання правом на мирний протест", – зазначили в американському дипломатичному представництві.

Сьогодні Саакашвілі під час маршу "За імпічмент" заявив, що протестувальники організують штаб у Жовтневому палаці. До будівлі прийшли прихильники політика, почалися сутички із силовиками.

Саакашвілі закликав протестувальників розблокувати Жовтневий палац і йти до Верховної Ради. За деякий час мітингувальники розійшлися.

За даними поліції Києва, унаслідок сутичок біля Жовтневого палацу постраждало 32 правоохоронці. Вони потрапили до лікарні з отруєнням невідомою речовиною. У Нацгвардії уточнили, що постраждало 60 нацгвардійців, 15 із них госпіталізовано.

Саакашвілі назвав ситуацію провокацією з метою дискредитації мирного протесту. У "Русі нових сил" заявили, що пішли до Жовтневого палацу, "щоб підтримати заявку дружин українських військовослужбовців на отримання доступу до двох кімнат" у будівлі для створення свого офісу.

На сайті Жовтневого палацу повідомляють, що в ньому проходив концерт оркестру Гленна Міллера.