ЗМІ дізналися про санкції, які може розглянути РНБО. В Офісі президента говорили, що теми засідання пов'язані з "наведенням справедливості"

РНБО традиційно збирають на засідання у п'ятницю
Фото: president.gov.ua
Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко підтвердив, що 2 квітня відбудеться засідання Ради національної безпеки та оборони. За даними ZN.UA, на засіданні можуть ухвалити рішення про нові санкції, які стосуватимуться осіб, причетних до контрабанди алкоголю і цигарок, вироблених на не підконтрольній Києву території ОРДЛО.

На засіданні 2 квітня Рада національної безпеки та оборони може ухвалити рішення про нові санкції. Про це написало видання ZN.UA, посилаючись на свої джерела.

ЗМІ напередодні повідомили, що сьогодні може відбутися засідання РНБО. Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко підтвердив цю інформацію каналу "Україна 24".

Він не повідомив, на який час призначено засідання, також не розкрив порядку денного.

"Як ви бачили і в попередні тижні, конкретних тем ми не називаємо до самого засідання. Але можу сказати, що теми сьогоднішнього засідання РНБО, як і всі минулі, це будуть теми безпеки і наведення справедливості нарешті у країні", – заявив Тимошенко.

За даними ZN.UA, засідання розпочнеться о 17.30.

За його підсумками можуть ввести санкції проти осіб, причетних до постачання в Україну та Європу контрафактних підакцизних товарів, передусім цигарок і горілки, вироблених на не підконтрольній Києву території ОРДЛО, пише ZN.UA.

Підставою для застосування обмежень, за інформацією співрозмовника видання, можуть стати статті про фінансування тероризму, на підставі яких ввели санкції проти нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука і його однопартійця Тараса Козака.

Секретар РНБО Олексій Данілов говорив, що засідання Ради нацбезпеки збирають планово раз на два тижні або на місяць у п'ятницю.

Останнє засідання відбулося 19 березня. На ньому РНБО ухвалила рішення ввести максимальні персональні санкції проти деяких громадян України та Росії, зокрема експрезидента України Віктора Януковича, колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова і деяких інших посадовців.

На засіданні РНБО 11 березня ухвалили стратегію деокупації Криму і продовжили на три роки санкції проти двох російських банків. Рада також доручила СБУ перевірити обставини ратифікації Харківських угод 2010 року.

26 лютого РНБО наклала обмеження на 10 колишніх українських офіцерів, які зрадили Україну, зокрема на колишнього голову Служби безпеки України Олександра Якименка та колишнього міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка.

19 лютого РНБО вирішила запровадити санкції проти ще 19 юридичних осіб та вісьмох фізосіб: п'ятьох громадян Росії (за даними ЗМІ, це менеджери активів сім'ї Медведчука) і трьох українців – самого Медведчука, його дружини Оксани Марченко і Наталії Лавренюк, яку ЗМІ називали цивільною дружиною Козака.

2 лютого Рада національної безпеки та оборони України наклала санкції на Козака і належні йому телеканали "112 Україна", ZIK і NewsOne (раніше президент України Володимир Зеленський говорив, що Козак і Медведчук – це "одна історія" в контексті володіння українськими телеканалами).