ЗМІ оприлюднили повний текст підозри Порошенку. У ній описано, як створювали ООН

Порошенку 20 грудня оголосили підозру про держзраду та сприяння діяльності терористичним організаціям
Фото: eurosolidarity.org
"Українська правда" 20 грудня опублікувала повний текст підозри, яку Офіс генпрокурора України оголосив п'ятому президенту Петрові Порошенку.

У другому абзаці документа вказано: "Установлено, що 24 жовтня 1945 року набув чинності статут Організації Об'єднаних Націй, підписаний 26 червня 1945 року, яким фактично створено ООН". Далі в тексті йдеться про те, що до складу організації увійшли СРСР та ще 49 країн-засновниць, пізніше до неї приєдналися інші держави.

Фото: pravda.com.ua

Журналіст Володимир Горковенко у Facebook пожартував щодо опису історії створення ООН у тексті підозри Порошенку.

"Пропоную Офісу президента не зупинятися і в підозрі розповісти про створення світу від Адама та Єви. Хоч якась канонічність буде цього документа", – написав журналіст.

У підозрі зазначили, що нардеп від "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук і Порошенко об'єдналися, щоб купувати вугілля на окупованій території Донбасу під виглядом антрациту з ПАР. Ініціатором схеми СБУ вважає "високопосадовців РФ", у документі не називають їхніх імен. План росіян полягав у створенні штучного дефіциту вугілля і з ОРДЛО, які мали допомогти "ЛНР" та "ДНР", пише "Українська правда".

За версією слідства, помічник президента РФ Владислав Сурков та заступник керівника уряду Дмитро Козак залучили до співпраці Медведчука. Він, зі свого боку, домовився з Порошенком. Як і коли це сталося – слідство не встановило.

СБУ вважає, що Порошенко "приєднався до пропозиції Медведчука" заради "власних політичних інтересів" – загострення у відносинах із росіянами та зрив опалювального сезону могли загрожувати президенту падінням рейтингів та довіри.

На 22-й сторінці підозри вказано, что 3 листопада 2021 року "президентом України Петром Порошенком скликано засідання Ради національної безпеки і оборони".

Фото: pravda.com.ua

Контекст:

Підозру про держзраду і сприяння діяльності терористичним організаціям Порошенку оголосили сьогодні. Адвокат п'ятого президента Ілля Новіков говорив, що підозру "засунули в щілину хвіртки", ЗМІ писали, що документ надіслали поштою.

Порошенко зараз перебуває у закордонній поїздці. В Україну він повернеться "після запланованих міжнародних зустрічей та короткої відпустки", сказав керівник центрального штабу партії Порошенка "Європейська солідарність" Олександр Турчинов.

17 грудня Порошенку намагалися вручити повістку про виклик до ДБР у "вугільній справі", але він сів у автомобіль і поїхав, а потім –  того самого дня – полетів з України.

Експрезидента викликали у ДБР повторно, на нього чекають у бюро 23 грудня – очікують, що Порошенку вручатимуть клопотання про запобіжний захід.

8 жовтня про підозру в держзраді та підсобництві тероризму (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 та ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу) повідомили Медведчука. Кримінальне провадження стосується незаконного постачання вугілля з ОРДЛО.

У СБУ Порошенка та Медведчука називають головними фігурантами провадження.

За даними слідства, за час існування схеми терористів "ДНР" та "ЛНР" профінансували на понад 200 млн грн. Генпрокурорка України Ірина Венедіктова повідомляла, що у справі, крім Медведчука, фігурують ексрадник міністра енергетики Сергій Кузяра, а також "високопосадовці країни, Нацбанку тощо, керівники проросійських терористів на окупованих територіях, представники влади РФ".

Голова СБУ Іван Баканов заявляв, що у межах розслідування справи за підозрою на адресу Медведчука перевірятимуть причетність Порошенка та ексголови Національного банку України Валерії Гонтаревої.

"Порошенко категорично відкидає звинувачення з боку влади і вважає їх класичним взірцем сфабрикованих політично мотивованих справ та чорного піару проти політичних опонентів", – заявили у партії "Європейська солідарність".

Сам Порошенко запевняв, що 2014 року уряд України і він як глава держави "мусили рятувати ситуацію" в енергетиці. Він наголосив, що Росія влаштувала тоді Україні "тотальну блокаду".