"Зняв політичну напругу". ЗМІ проаналізували рік Скічка на посаді голови Черкаської ОДА

Скічка призначили головою Черкаської ОДА 29 січня 2021 року
Фото: apostrophe.ua

Призначення Олександра Скічка головою Черкаської облдержадміністрації було одним із найнеоднозначніших кадрових рішень президента України Володимира Зеленського, і багато експертів тоді сумнівалися, що політично недосвідченому голові ОДА вдасться закріпитися в області, пише "Апостроф" 19 січня у статті "З нардепів у губернатори: що вдалося Скічку в Черкаській області".

Автор матеріалу Микола Ткачук зазначає, що Скічко ще у статусі нардепа наприкінці 2020 року почав налагоджувати стосунки з новообраною облрадою, де "Слуга народу" ризикувала опинитися в опозиції.

"Насамперед це стосувалося обрання керівництва обласної ради. Але в підсумку до скарбнички "Слуг народу" додалася посада першого віцеспікера облради", – пише він.

Надалі, коли в січні 2021 року Скічка призначили головою ОДА, на думку журналіста, "у нього не виникало непереборних перешкод у стосунках з обласною радою".

У статті наголошують, що запам'ятався "минулий рік для Черкаської області під управлінням Скічка практично повною відсутністю скандалів (принаймні – публічних), які супроводжували роботу облдержадміністрації за часів його попередників. Йому вдалося налагодити конструктивну роботу не лише з підлеглими чиновниками, а й із гордовитими місцевими елітами".

Окремо Ткачук зазначає, що Скічко побудував конструктивні стосунки навіть зі своїм спочатку затятим критиком – мером Черкас Анатолієм Бондаренком, випади якого голова ОДА вміло "гасив". У підсумку сам Бондаренко нещодавно визнав, що "Олександр Скічко на три голови вищий, ніж голови адміністрацій, які були його попередниками", пише автор.

Підбиваючи підсумки політичного року в Черкаській області, журналіст зазначає, що знаковою подією стали довибори до Верховної Ради в окрузі №197 у Черкаській області, які призначили у зв'язку з переходом самого Скічка у виконавчу вертикаль.

"Їх виграв представник "Слуг народу", мер Золотоноші Віталій Войцехівський із результатом 47%. На тлі загального падіння рейтингу "Слуг народу", а також подій в окрузі №87, де "слугам" довелося в судах та у прямому сенсі силовими методами боротися за перемогу свого кандидата Василя Вірастюка, губернатор Скічко забезпечив "чистий" результат", – ідеться у статті.

Контекст:

Скічко пройшов у Раду ІХ скликання як мажоритарник, набравши 50,92% (34 455 голосів) на виборах в одномандатному окрузі №197 (охоплює територію міст Канів та Золотоноша, Золотоніський район, частина Канівського, Черкаського районів та Сосновського району).

29 січня 2021 року президент України Володимир Зеленський призначив Скічка головою Черкаської ОДА.