Знявши з посади Жмака, критики й опоненти всередині "Укрзалізниці" можуть повісити на нього прорахунки і невдачі, до яких він стосунку не мав – ЗМІ

Джерела агентства у транспортній галузі припускають, що кадрові перестановки в "Укрзалізниці" на цьому не закінчаться
Фото: diia.gov.ua
Наглядова рада і деякі політики, які мають інтереси в залізничній галузі, зробили ексголову компанії винуватим у всіх невдачах, але не дали відповіді на запитання, хто довів "Укрзалізницю" до збитків ще до приходу до керівництва Володимира Жмака, пише "РБК-Україна".

Наглядова рада "Укрзалізниці" звільнила з посади голови правління компанії Володимира Жмака, щоб відволікти увагу від своїх зарплат, які в десятки разів перевищують встановлені згідно із законом, пише агентство "РБК-Україна" в матеріалі від 19 березня "Ігри в монополії: за що звільнили голову УЗ і хто заважає реформі компанії".

Автор статті Олександр Хищенко зазначає, що наглядова рада і деякі політики, які мають інтереси в залізничній галузі, зробили екскерівника компанії винуватим у всіх невдачах, але не дали відповіді на запитання, хто довів "Укрзалізницю" до збитків ще до приходу до керівництва Жмака.

"Без особливих зволікань знявши з посади голову правління УЗ, критики й опоненти всередині компанії можуть повісити на нього прорахунки і невдачі, до яких він відношення не мав. Мова йде про той самий період – із 2017-го до 2020 року, у якому якраз і має розібратися ТСК Ради", – підкреслює він.

Журналіст додав, що зарплата членів наглядової ради не може перевищувати встановлених нормативів.

"Зарплати деяких членів спостережної ради УЗ не вписуються в нормативи, установлені урядом. Наприклад, член наглядової ради Адомас Аудіцкас задекларував щомісячний дохід у сумі 412,5 тис. грн (лютий 2020 року), а Сергій Лещенко та Олег Журавльов – 332 тис. грн (лютий 2021 року). Розмір їхньої зарплати, згідно з постановою Кабміну, не повинен перевищувати 22 середні оклади працівників у галузі. Але середньомісячна зарплата працівника УЗ становила 12,5 тис. грн у січні 2020 року і 11,3 тис. грн у січні 2021 року. Тобто у випадку з Аудіцкасом перевищення становить 33 рази, у випадку з Лещенком і Журавльовим – 29,3 раза", – заявив автор матеріалу.

Відмову від продовження кредитного договору з Європейським банком реконструкції та розвитку, який мав забезпечити оновлення парку вагонів, Хищенко також вважає спірним рішенням наглядової ради. Про зрив цієї угоди повідомляв ексдиректор із розвитку компанії Андрій Рязанцев.

"Тоді наглядова рада не просто залишила УЗ без коштів на закупівлю нових вагонів, але й змусила державу сплатити банку 85 млн грн комісії за невикористаний кредит. Джерела видання у транспортній галузі допускають, що кадрові перестановки в УЗ на цьому не закінчаться. Із часом буде оголошено конкурс на вакансію голови правління, але ця процедура, як уже нерідко бувало, може затягнутися на невизначений час", – написано у статті.

Кабмін України під час засідання 17 березня підтримав дострокове припинення повноважень Жмака. Колишній голова заявив, що "рішення щонайменше має дивний вигляд", оскільки, за його словами, він ніколи не чув негативних відгуків про свою роботу від наглядової ради.

Кабінет Міністрів України призначив Жмака головою правління "Укрзалізниці" 26 серпня минулого року. До свого призначення він був членом наглядової ради аеропорту "Бориспіль". У 2015–2016 роках він працював першим заступником голови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі. Раніше він обіймав керівні посади в українських компаніях групи ТНК-BP.

Прем'єр-міністр доручив Міністерству інфраструктури в одноденний строк надати інформацію про діяльність правління компанії й наглядової ради у 2017–2021 роках, повідомляє пресслужба Кабміну.

Наглядова рада "Укрзалізниці" найближчим часом розпочне конкурсний добір нового голови правління. Про це 18 березня повідомила пресслужба компанії.

"Укрзалізниця" – публічне акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі. Українська залізниця забезпечує 82% вантажних і приблизно 50% пасажирських перевезень, що здійснюють усіма видами транспорту; за обсягами вантажних перевезень посідає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись тільки залізницям Китаю, Росії та Індії, написано на сайті компанії.