Зустріч Байдена і Зеленського перенесли, ЄС визнав українські COVID-сертифікати, Україна купила криголам. Головне за день

Криголам прийде до Одеси на початку осені
Фото: bas.ac.uk
"ГОРДОН" подає огляд подій четверга, 19 серпня.

Зустріч Зеленського і Байдена перенесли на один день

Переговори президента України Володимира Зеленського і президента США Джо Байдена відбудуться 31 серпня, а не 30-го, як повідомляли раніше. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, чому зустріч вирішили перенести.

За його словами, ситуація в Афганістані, де владу захопили таліби, не вплине на зустріч президентів України та США у Вашингтоні.

Інтерв'ю Зеленського напередодні Дня Незалежності

19 серпня вийшли інтерв'ю Зеленського українським та іноземним ЗМІ, у яких він говорив про майбутню зустріч із канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель у Києві, про Кримську платформузвільнення кримських ув'язнених і деокупацію півостровапро "Північний потік – 2", будівництво українського флоту. Також глава держави не відкинув, що балотуватиметься на другий строк.

Євросоюз визнав українські COVID-сертифікати

Європейський союз офіційно визнав, що українські COVID-сертифікати в застосунку "Дія" відповідають європейським. У Мінцифри пообіцяли, що українці зможуть подорожувати "без обмежень, спричинених пандемією".

"Бомба" в пікапі біля Капітолія

49-річний американець Рей Роузберрі заявив сьогодні, що в його пікапі, припаркованому біля бібліотеки Конгресу США, є бомба. Він вимагав розмови з президентом США Джо Байденом, погрожуючи нібито вибухівкою. Після кількох годин переговорів чоловік здався поліції, чи була у нього бомба, поки невідомо.

Загроза "Дельти" в Україні

Штам коронавірусу "Дельта" все активніше поширюється Україною, у зв'язку із цим восени прогнозують новий спалах захворюваності на COVID-19, заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. Головний санлікар Одеської області Віталій Гончаров розповів, що зараз штам "Дельта" реєструють "по всій країні: десь більше, десь менше".

Ляшко закликав громадян вакцинуватися. Це, за словами міністра, єдиний спосіб уберегти себе і близьких від інфекції.

Україна купила криголам

Національний антарктичний науковий центр і британська установа "Дослідження та інновації" підписали акт про придбання легендарного криголама James Clark Ross, який був флагманом Британської антарктичної служби.

Саме James Clark Ross був тим судном, яке доправило на антарктичну станцію "Джеймс Фарадей", тепер відому як "Академік Вернадський", першу українську антарктичну експедицію 1996 року, розповідав глава Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.