Ілон Маск анонсував новий запуск космічного корабля Starship

Маск (на передньому плані) зазначив, що команда SpaceX "багато чого навчилася" під час запуску
Фото: EPA
"За кілька місяців" відбудеться новий запуск міжпланетного корабля Starship компанії SpaceX, повідомив 20 квітня після невдалого першого запуску власник компанії Ілон Маск у Twitter.

"Вітаю команду SpaceX із захопливим тестовим запуском Starship. Багато чого навчилися для наступного тестового запуску за кілька місяців", – написав він.

Запуск Starship із ракетою-носієм Super Heavy відбувся сьогодні зі стартового майданчика в американському штаті Техас. Ракета підняла корабель на висоту 39 км, а потім апарати почали крутитися й опускатися вниз. На висоті 29 км стався вибух.

SpaceX пояснила у Twitter, що під час випробування "Starship зазнав стрімкого незапланованого розбирання до розділення ступенів".

Попередню спробу провести випробування Starship і Super Heavy призначали на 17 квітня, але скасували через замерзання клапана.

Контекст:

Starship – це ракета нового покоління, яку SpaceX розробляє для запуску вантажів і людей у польоти на Місяць і Марс. Маск презентував міжпланетний корабель Starship у лютому 2022 року.

Космічний корабель Starship і ракета-носій (перший ступінь) Super Heavy спроєктовані так, щоб їх можна було використати повторно. На думку Маска, це приведе до революції в космічних польотах.

Перший ступінь корабля оснащений 33 двигунами Raptor компанії SpaceX, на Starship встановлено ще шість таких двигунів. Двигуни Super Heavy під час старту мають створити тягу в 16,5 млн фунтів, що в разі успішного польоту зробить корабель найпотужнішим із будь-коли побудованих (наразі рекорд потужності належить ракеті NASA Space Launch System, яка під час старту створює тягу приблизно 8,8 млн фунтів).

Також Starship є найбільшим в історії кораблем – його довжина становить 120 м у зібраному стані. Як повідомляв 8 квітня Маск, Starship може стати більшим і "розтягнутися" ще приблизно на 10 м.