Криклій переконаний, що обов'язковий техогляд транспорту має повернутися

Криклій: Обов'язковий техогляд має бути
Фото: Міністерство інфраструктури України / Facebook
За словами міністра інфраструктури України Владислава Криклія, були пропозиції ввести техогляд транспортних засобів в Україні поступово, щоб "не загострювати суспільні настрої".

Обов'язковий технічний огляд транспортних засобів має повернутися, переконаний міністр інфраструктури Владислав Криклій. Про це він заявив в інтерв'ю "РБК-Україна", яке вийшло 26 січня.

"Він має бути. Для цього нам потрібно затвердити законопроєкт. Були пропозиції запровадити його поступово, з перехідними станами, щоб не загострювати суспільні настрої. Наприклад, починати з переобладнаних автомобілів, які вперше ввозяться, вони все одно проходять сертифікацію. Особливої різниці немає – техогляд або сертифікація, якщо мова йде про термін один раз на два роки, то в них ще є час. Тому була логіка й алгоритм, у якій редакції пропонують його затвердити", – сказав Криклій.

За його словами, це – одна з головних вимог у документах з імплементації Угоди про асоціацію України та ЄС.

"Це майже 20% від наших зобов'язань з виконання Угоди про асоціацію з ЄС, адже це насамперед стосується екологічних норм. Наприклад, в непромислових містах основним фактором забруднення є саме транспорт. Транспорт – це ще й питання безпеки перевезення пасажирів і вантажів. Дотримання транспортних технічних вимог і контролю – це важливо. Але це повинно бути м'яко, щоб не викликати негативну реакцію й опору населення. Тому що багато хто згадує Державтоінспекцію, коли там були суцільні черги й за якусь гривню все це продавалося. Так не має бути. Ми маємо отримати контроль і доступ до інформації щодо технічного та екологічного стану транспортних засобів", – заявив міністр.

Техогляд в Україні обов'язковий для вантажних автомобілів, таксі, автобусів і транспортних засобів, які перевозять небезпечні вантажі, а також легкових авто, які використовують з комерційною метою. Для інших автомобілів обов'язковий техогляд скасували у 2011 році.

У травні 2019 року в Україні змінили процедуру проходження техогляду. Для проходження техогляду власники транспортних засобів тепер отримують самоклейну RFID-позначку радіочастотної ідентифікації разом із паперовим бланком із даними про результати техогляду. Її потрібно прикріпити на лобове скла.