Марсохід NASA запише, як "звучить" червона планета

Марсохід Perseverance відправили в липні 2020 року
Фото: depositphotos.com

На марсоході Perseverance, який приземлиться на планету в лютому, встановлено кілька  мікрофонів, які, якщо все піде за планом, запишуть приземлення на планету, а також звуки роботи марсохода, вітру та інші зовнішні шуми.

Марсохід Mars Perseverance Національного управління США з аеронавтики і дослідження космосу (NASA), який приземлиться на червоній планеті 18 лютого, не лише збиратиме зображення та зразки гірських порід, а й записуватиме звуки. Про це 14 січня повідомило видання SciTechDaily.

На марсоході є кілька мікрофонів, які, якщо все піде за планом, запишуть приземлення на Марс, а також звуки роботи марсохода, вітру та інші зовнішні шуми.

Як зазначає видання, звуки на Марсі відрізняються від земних. Річ у тім, що марсіанська атмосфера на 1% щільніша, ніж атмосфера Землі на поверхні, і має інший склад, що впливає на випромінювання і поширення звуку.

Марсохід Perseverance відправили в липні 2020 року. Головною метою його місії на Марсі є пошук ознак древнього мікробного життя. Отримані марсоходом дані допоможуть вивчити геологію планети та її клімат в минулому. Також це буде перша місія зі збору та зберігання марсіанських каменів і реголіту (битих порід і пилу).

Наступні місії, які нині розглядає NASA у співпраці з Європейським космічним агентством, відправлятимуть космічні апарати на Марс, щоб зібрати ці зразки з поверхні й повернути їх на Землю для поглибленого аналізу.