Протез від українських розробників увійшов до рейтингу найкращих винаходів року за версією Time

Українська технологія прикрасила обкладинку видання Time
Фото: time / Instagram
Біонічна рука, розроблена українським стартапом Esper Bionics, стала одним із найкращих винаходів року за версією журналу Time і потрапила на обкладинку видання.

Журналісти склали добірку із 200 найкращих винаходів 2022 року. Їх поділили на 27 категорій, серед яких "Штучний інтелект", "Застосунки і програмне забезпечення", "Доповнена й віртуальна реальність", "Автомобілі", "Краса", "Побутова електроніка", "Дизайн", "Розваги та ігри" тощо.

Українська розробка потрапила до категорії "Доступність". Це перший у світі хмарний роботизований протез на основі штучного інтелекту, який згодом стає розумнішим.

Легкий пристрій має до 24 переносних датчиків, вони виявляють і обробляють м'язову активність та мозкові імпульси; машинне навчання дає змогу руці діяти більш "інтуїтивно" з часом. Генеральний директор і співзасновник Esper Bionics Дмитро Газда, лікар та інженер, вважає, що ринок протезів дозрів для прориву й готує ґрунт для біонічного майбутнього.

"Найважливішою технологією, розробленою протягом найближчих 30 років, буде електроніка всередині людського тіла", – каже він.

Газда відреагував на потрапляння до списку Time у своєму Facebook.

"Дякую команді Esper за круті результати й темп, яким ми йдемо. Дякую інвесторам, партнерам та друзям за підтримку. Дякую ЗСУ за можливість розробляти найкращі продукти в Україні. Ми присвячуємо цю перемогу всім українцям, що проходять через важкі часи. Це ваша перемога також та привід пишатися", – написав він.

Контекст:

Щороку журнал Time публікує свій рейтинг інноваційних продуктів. Раніше видання обирало 100 продуктів, але цьогоріч кількість номінантів зросла вдвічі.