Україно-американська компанія Firefly Aerospace запустила першу космічну ракету. Та успішно стартувала, але вибухнула через "аномалію"

У компанії з'ясовують причину інциденту
Фото: Michael Baylor / Twitter
Американська компанія Firefly Aerospace українського бізнесмена Макса Полякова успішно запустила свою першу ракету Alpha з пускового майданчика, однак місію перервано через аномалію під час польоту. Про це повідомила пресслужба компанії у Twitter.

Запуск ракети транслювали у прямому ефірі в YouTube, пускове вікно відкрилося 3 вересня в період із 4.00 до 8.00 за українським часом. Зліт ракети відбувся о 4.58 за Києвом над тихоокеанським узбережжям.

Ракета Alpha успішно стартувала з бази космічних військ США "Ванденберг" (штат Каліфорнія). Але через пару хвилин після старту місію перервали через поки не з'ясовані обставини. Ракета вибухнула

"Сталася аномалія, яка призвела до втрати літального апарата", – повідомили в компанії та обіцяли пізніше надати більше деталей про інцидент.

Перша місія дістала назву DREAM або FLTA001.

Контекст:

Макс Поляков – міжнародний підприємець українського походження у сфері космічних технологій і IT, засновник інвестфонду Noosphere Ventures.

Він викупив американську аерокосмічну компанію FireFly Space Systems 2017 року. Тоді стартап перебував на межі банкрутства.

Firefly Aerospace – приватне аерокосмічне підприємство з офісами в місті Остін (штат Техас, США) і українському місті Дніпрі. Ракетобудівні потужності компанії розташовані в Техасі, у той час, як українські співробітники компанії в Центрі досліджень і розробки у Дніпрі розробляють обладнання для ракет.

За участю американських і українських фахівців компанія розробляє легкі ракети-носії Alpha і Beta. Вони зможуть доправляти в космос 1 т і 4 т вантажу відповідно.

21 вересня 2020 року сайт AIN.UA повідомив, що ракета Firefly Alpha пройшла успішні передпольотні випробування, і опублікував відео.