Український супутник "Січ-2-30" занесено до міжнародного реєстру

Реєстрація супутника у Міжнародному союзі електрозв'язку – важливий крок для його запуску, повідомили в Українському центрі радіочастот
Фото: Олег Уруський / Facebook
Український супутник "Січ-2-30" дістав міжнародну реєстрацію. Про це інформує 25 жовтня пресслужба Українського державного центру радіочастот.

"Міжнародний союз електрозв'язку (МСЕ) підтвердив реєстрацію частотно-орбітального ресурсу нового українського космічного супутника "Січ-2-30", – ідеться у повідомленні.

Технічні експерти МСЕ перевірили заявку України на відповідність вимогам електромагнітної сумісності з наземними службами радіозв'язку. Позитивне рішення було опубліковано 19 жовтня 2021 року в Міжнародному інформаційному циркулярі частот.

За словами директора науково-методичного департаменту центру Володимира Корсака, реєстрація супутника – важливий крок для запуску українського космічного апарата дистанційного зондування Землі.

"Це дозволить Україні як державі – члену МСЕ здійснювати належний міжнародний правовий захист його частотних присвоєнь від можливих шкідливих радіозавад", – сказав він.

МСЕ розподіляє радіочастотний спектр та супутникові орбіти у глобальному масштабі, розробляє технічні стандарти, що забезпечують можливість ефективного приєднання мереж та технологій, та прагне покращити доступ до інформаційно-комунікаційних технологій спільнот усього світу.

Контекст:

Голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай говорив, що Україна за п'ять років планує створити свій космодром та вивести на орбіту сім супутників. Він додав, що супутники займатимуться зондуванням поверхні з метою оборони, економічної безпеки, використання природних ресурсів, запобігання пожежам, повеням, прогнозування врожаїв у сільському господарстві.

Україна готується запустити на орбіту супутник "Січ-2-30" до кінця року, говорив у лютому міністр із питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський. Це третій за період незалежності та перший за останні 10 років український космічний супутник.

У березні голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха повідомив, що Україна попередньо погодила зі SpaceX умови контракту про запуск у космос "Січ-2-30". У травні КБ "Південне" уклало контракт із нідерландською компанією Isilaunch. Супутник має вивести на орбіту ракета SpaceX Falcon-9, а нідерландці – забезпечити інтеграцію між ракетою та супутником, пояснювали у "Південному".

Вартість запуску супутника, за словами Тафтая, без урахування витрат на адаптер, транспортування супутника та послуг на пусковій базі – $1 млн.