Вертоліт NASA сів на Марсі

Мінігелікоптер Ingenuity успішно сів на поверхню Марса
Фото: NASA JPL / Twitter
Мінігелікоптер Ingenuity Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) успішно сів на Марсі 4 квітня. Про це повідомила пресслужба NASA у Twitter.

"Приземлення підтверджено. Подорож на відстань 293 млн миль (471 млн км) на борту [марсохода] Persevere закінчилася", – ідеться в повідомленні.

У твіті зазначили, що літальний апарат сів на відстані 10 см від марсохода.

Вертоліт пережив першу марсіанську ніч в автономному режимі, його бортові системи витримали зовнішню температуру -90 °C. Про це повідомили в NASA.

Безпілотник Ingenuity буде збирати інформацію про те, наскільки добре працюють системи терморегулювання і харчування. Цю інформацію використають інженери для налаштування системи терморегулювання, щоб мінівертоліт зміг пережити марсіанські ночі протягом усього періоду експериментів.

Контекст:

Марсохід NASA Perseverance ("Наполегливість") покинув Землю 30 липня 2020 року. 18 лютого він успішно сів на поверхню Марса.

Апарат уже надіслав на Землю фотографії Червоної планети, зокрема кольорові, та аудіозаписи з поверхні планети.

Головною метою місії Perseverance на Марсі є астробіологія, зокрема пошук ознак древнього мікробного життя. Марсохід буде досліджувати геологію планети і клімат, прокладе шлях для дослідження Червоної планети людьми і стане першою місією зі збирання та зберігання марсіанського каміння і реголіту (битого каміння і пилу).

Пізніше NASA у співпраці з Європейським космічним агентством скерує космічний корабель на Марс, щоб зібрати запечатані зразки з поверхні і повернути їх на Землю для поглибленого аналізу.