Академік НАН прогнозує подальше зростання захворюваності на коронавірус в Україні

Від початку червня в Україні фіксують зростання захворюваності на COVID-19
Фото: EPA

До кінця тижня добовий приріст хворих може сягнути 870 осіб, вважає академік Національної академії наук України Анатолій Загородній.

До кінця поточного тижня щоденний приріст нових випадків зараження коронавірусом в Україні триматиметься на рівні 610–870 випадків, про це в коментарі "Обозревателю" заявив віцепрезидент Національної академії наук України, доктор фізико-математичних наук Анатолій Загородній, який керує робочою групою із прогнозування та математичного моделювання епідемії COVID-19 в Україні.

"Ми розглянули два сценарії для кожної області до кінця тижня, 19 червня: із поступовим збільшенням рівня контактності на 20% і зменшенням на 20%. Якщо усереднити результати моделювання по всіх регіонах, то прогноз такий: кількість нових заражень за день [станом] на 19 червня буде на рівні 610–870, смертей – 18–22. Рівень нових інфікованих на день і надалі триматиметься між показниками Польщі та Швеції. До речі, у цих країнах, як і в нас, останніми тижнями фіксується зростання захворюваності", – зазначив Загородній.

Він також додав, що на збільшення добового приросту хворих впливає збільшення кількості проведених тестів.

Карантин в Україні через коронавірусну інфекцію діє із 12 березня. Обмежувальні заходи тричі продовжували. З 11 травня в Україні розпочали пом'якшення карантину. 20 травня Кабмін продовжив обмеження до 22 червня, але запровадив так званий адаптивний карантин: регіональній владі дали право послаблювати карантинні заходи в разі поліпшення епідемічної ситуації.

Усього уряд розробив п'ять етапів поступового скасування обмежень. 1 червня Україна перейшла до третього етапу.

Після послаблення обмежувальних заходів у деяких областях погіршилася епідемічна ситуація. Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов вважає, що "суспільство досить легковажно поставилося до рекомендацій МОЗ" – українці плутають послаблення карантину з його цілковитим скасуванням. У зв'язку зі зростанням захворюваності влада розробила рекомендації щодо посилення карантину.

Протягом останніх п'яти днів в Україні реєструють понад 600 нових випадків зараження (протягом останньої доби підтвердили 656 нових випадків) – це максимальні показники добового приросту від початку епідемії. Загальна кількість підтверджених випадків COVID-19 у країні сягнула 31 810, жертвами коронавірусу стала 901 особа, видужало – 14 253.