Алексієвич стала лауреатом премії імені Політковської

Алексієвич – лауреат Нобелівської премії з літератури
Фото: rawinwar.org

Білоруська письменниця, лауреат Нобелівської премії з літератури 2015 року Світлана Алексієвич здобула премію імені Анни Політковської за "сміливі виступи проти несправедливості, насильства та екстремізму в ситуації "забутих" збройних конфліктів, що тривають у регіонах.

Правозахисна організація Reach All Women in War присудила премію імені Анни Політковської білоруській письменниці, лауреату Нобелівської премії з літератури 2015 року Світлані Алексієвич. Про це йдеться на сайті премії.

Ще одним лауреатом премії стала громадянська активістка з Індії Біналакшмі Непрам.

"Алексієвич протягом багатьох років сміливо говорила про несправедливість на пострадянському просторі й давала голос тим, хто став жертвою конфліктів. Вона неодноразово критикувала російську анексію Криму і порушення прав людини в конфлікті на сході Україні, а також зростання націоналізму та олігархії в Україні, завдяки чому нажила собі ворогів як серед російських, так і серед українських націоналістів", – ідеться в повідомленні.

Непрам родом з індійського штату Маніпур, у якому протягом 70 років триває збройний конфлікт. У 2007 році правозахисниця створила організацію "Жінки Маніпура – жертви збройного насильства", яка допомагає постраждалим у конфлікті жінкам почати нове життя. Через загрозу життю Непрам була змушена виїхати з Індії.

Обидві жінки здобули нагороду за "сміливі виступи проти несправедливості, насильства та екстремізму в ситуації "забутих" збройних конфліктів, які тривають у їхніх регіонах , повідомляє "Радио Свобода".

Премію імені Анни Політковської організація Reach All Women in War вручає із 2007 року.

Політковську вбили в під'їзді її будинку в Москві 7 жовтня 2006 року.

Оглядач "Новой газеты" стала популярною як автор критичних матеріалів про російську владу і ситуацію в Чечні – насамперед про порушення прав людини в республіці.