Біля АП протестувальники вимагали надати громадянство України іноземцям, які воюють на її боці

Мітингувальники протесту чекали, що до них вийде президент

Фото: hromadske.ua

Учасники акції протесту біля стін Адміністрації Президента прикували себе кайданками і пообіцяли бути там доти, доки їхні вимоги не буде виконано.

Сьогодні біля Адміністрації Президента України мітингувальники прикували себе кайданками до огорожі з вимогою надати громадянство іноземцям, які воювали на Донбасі. Про це повідомляє "Громадське".

Учасники акції протесту чекали, що до них вийде президент України Петро Порошенко.

"Президент обіцяв надати громадянство, і ми будемо стояти, доки обіцянка не буде виконана. Ми стоятимемо до останнього", – заявив громадянин Білорусі та учасники бойових дій на Донбасі Павло.

За даними видання, до мітингувальників вийшов представник АП, який записав вимоги учасників акції й пообіцяв передати їх керівництву.

Як пише INSIDER, активісти мають намір залишатися біля будівлі АП, поки їхні вимоги не буде виконано.

"Більшість із них у розшуку у себе вдома, їм нема куди повертатися. Там на них чекають тортури і катування. Їм нема чого втрачати", – розповів один із мітингувальників. 

У 2015 році в Україні набув чинності закон, який дозволяє іноземцям служити за контрактом у ЗСУ.

У січні 2016 року Верховна Рада встановила спрощений порядок надання громадянства іноземцям, які служать у ЗСУ. Цей закон набув чинності в лютому 2016-го.

У 2017 році видання "Апостроф", посилаючись на інформацію військових експертів і Генштабу ЗСУ, повідомляло, що на боці сил АТО воювало приблизно 1000 іноземців, здебільшого із Грузії, Білорусі, США, Франції та Росії.