Біля Верховної Ради відбулася акція на підтримку введення ринку землі

Мораторій на продаж землі діє в Україні з 2002 року. Очікують, що найближчим часом Рада скасує його дію
Фото: unian.net

Голова Асоціації вільних землевласників Дмитро Ливч заявив, що через мораторій на продаж землі власники ділянок змушені продавати їх за заниженою вартістю.

12 листопада біля Верховної Ради відбулася акція на підтримку відкриття ринку землі в Україні, повідомляє УНІАН.

За інформацією агентства, у мітингу, організованому Громадською коаліцією за скасування мораторію на продаж землі та Асоціацією вільних землевласників, узяло участь приблизно 3 тис. осіб.

“Мета акції – донести до народних депутатів та уряду думку власників паїв, які не можуть повноцінно розпоряджатися своєю власністю вже понад 18 років. Вони позбавлені можливості отримати за свої наділи справедливу ринкову ціну через дію мораторію та змушені в разі нагальної потреби продавати паї по незрозумілих схемах за заниженою вартістю", – заявив голова асоціації Дмитро Ливч.

За підрахунками організаторів акції, протягом останніх двох років за "сірими" схемами було продано понад 460 тис. га землі.

“Земельна реформа – це про справедливість. Кожен українець повинен мати право розпоряджатися власним майном. Ви можете не продавати землю, ніхто не змушує це робити. Але відкриття ринку спонукає до нормальної конкуренції, до зростання орендної плати, і люди зможуть отримати справедливу ціну за свій пай. Земельну реформу потрібно завершувати. Ринок існує всі ці 18 років, проте обслуговується "сірими" та "чорними" схемами", – вважає учасниця акції Галина Бондаренко.

Генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Роман Сластьон зазначив, що в країні є 41,3 млн га сільгоспземель, із яких 37 млн га підпадають під дію мораторію. “При цьому 27,7 млн га вже у приватній власності. У результаті майже 7 млн українців володіють землею, якою не можуть розпоряджатися в повній мірі", – сказав він.

Учасники акції також зазначили, що зняття мораторію на продаж землі "розпочне процеси передачі державних земель місцевим громадам, що сприятиме розвитку сільської місцевості, створенню робочих місць, появі фінансових джерел благоустрою територій, покращенню сільської інфраструктури".

“Земельні ресурси є одними з основних джерел надходжень до бюджету місцевих громад. Їх повна інвентаризація й передача в безпосереднє розпорядження громади дозволить наповнити бюджет та забезпечити розвиток інфраструктури села", – підкреслила голова однієї з об'єднаних територіальних громад Чернігівської області Олена Журавель.

Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення діє в Україні з 2002 року. 20 грудня 2018 року Верховна Рада продовжила його до 2020 року.

2 вересня 2019 року президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів розробити законопроєкт про введення у країні ринку землі сільськогосподарського призначення.

19 вересня прем'єр-міністр України Олексій Гончарук анонсував відкриття ринку землі в Україні з 1 жовтня 2020 року. 25 вересня у Верховну Раду подали законопроєкт про ринок землі, який затвердив Кабінет Міністрів України 24 вересня.

У порядку денному на поточний пленарний тиждень зазначено, що Рада планує розглянути у першому читанні основний законопроєкт №2178 про ринок земель сільськогосподарського призначення і 10 альтернативних документів.

11 листопада Зеленський заявив, що Верховна Рада найближчим часом розгляне питання відкриття ринку землі. "Останні 20 років цим питанням маніпулюють. Старі політики залякали простих людей, посіяли в їхніх головах ряд міфів, переконуючи, що цього не можна робити", – сказав президент.

За його словами, між першим і другим читанням відповідного законопроєкту питання про можливість продажу землі іноземцям винесуть на всеукраїнський референдум.