Держдума РФ у другому читанні ухвалила пакет поправок до закону про знесення п'ятиповерхівок

У законопроект про реновацію житла в Москві парламентарії внесли понад 140 поправок
Фото: ЕРА

Жителям Москви, чиї будинки підпадають під програму реновації, запропонують рівнозначне або рівноцінне житло чи грошову компенсацію за квартиру. Якщо громадянин захоче отримати замість старого житла нове з більшою площею, йому доведеться доплатити, ідеться в ухвалених поправках до законопроекту.

Держдума Російської Федерації 9 червня у другому читанні підтримала законопроект про реновацію житла в Москві. 406 депутатів проголосували "за", двоє висловилися "проти", ще двоє утрималися, повідомило РБК.

Загалом до другого читання в законопроект парламентарії внесли понад 140 поправок. Згідно з ним, передусім під знесення потраплять п'ятиповерхові будинки з більшим ступенем зношування, а також багатоквартирні будинки заввишки до дев'яти поверхів, побудовані з 1957 до 1968 року за типовими проектами.

Мешканцям, чиї будинки підпадають під програму, запропонують рівнозначне або рівноцінне житло чи грошову компенсацію за квартиру. Якщо громадянин захоче отримати замість старого житла нове з більшою площею, йому доведеться доплатити. На ухвалення рішення про переселення в нову квартиру москвичам дадуть замість 60 днів – 90.

Депутати також внесли в законопроект поправку, згідно з якою не можна знести будинок, поки питання про розселення мешканців розглядають у суді.

Крім того, у документ додали положення про те, що власники квартир отримають житло в межах того самого району за винятком двох адміністративних округів столиці – Зеленограда і Нової Москви.

Депутати конкретизували список будинків, які можуть підпасти під програму, і уточнили процедуру голосування власників житла.

Спікер Держдуми РФ В'ячеслав Володін наголосив, що третє, остаточне, читання законопроекту відбудеться 14 червня.

Під час ухвалення поправок до законопроекту біля будівлі Держдуми РФ зібралося приблизно 300 людей із плакатами і транспарантами "Будь ласка, не зносьте мого дому", "Відхилити законопроект 120505-7". Про це повідомив у Тwitter голова московського відділення партії "Яблоко" Сергій Мітрохін.

"Біля Держдуми розпочався пікет московського "Яблока" і Комітету порятунку Москви проти ухвалення у другому читанні проекту реновації", – написав він.

Пізніше він уточнив, що був заарештований представниками ОМОН за плакат із написом "Реноватори, геть із Москви", який узяв у жінки, щоб уникнути її затримання.

"За протестом проти реновації спостерігаємо тепер з автозака", – зазначив він.

Мітрохін також написав, що його разом із затриманими на мітингу привезли у Тверський відділок поліції, де висунули обвинувачення за частиною 5 ст. 20.2 (порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування) кодексу про адміністративні правопорушення.

Він додав, що 14 червня, у день, коли депутати знову розглядатимуть законопроект, біля будівлі Держдуми відбудеться новий пікет проти закону.

У Москві 14 травня пройшов мітинг проти ухвалення закону про реновацію житлового фонду у столиці РФ. Законопроект передбачає знесення п'ятиповерхових будинків в аварійному стані і переселення їхніх мешканців у нові житлові будинки.

За даними російського міністерства внутрішніх справ, на акцію протесту прийшло приблизно 8 тис. осіб, за даними організаторів акції понад 20 тис.

Російський опозиціонер Володимир Мілов уважає, що якщо в Росії ухвалять закон про реновацію, будь-який будинок у країні не буде захищеним від знесення.

19 травня всі чотири фракції Держдуми РФ і голови її комітетів погодилися внести поправки до закону про реновацію житла в Москві.