Двох українців можуть евакуювати з Китаю австрійською авіакомпанією

Загалом у Китаї перебуває четверо громадян України, охочих евакуюватися
Фото: EPA

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що двох українців евакуюють із Китаю "Австрійськими авіалініями", але точної дати не назвав.

Ще двоє громадян України хочуть евакуюватися з Китаю, їх доправлять на батьківщину літаком компанії "Австрійські авіалінії". Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час спілкування із журналістами у Нових Санжарах 5 березня, повідомляє "Укрінформ".

"Дві людини зараз підтвердили, що вони хочуть [евакуюватися]. Ми вже сконтактували з "Австрійськими авіалініями", ми їх заберемо найближчим часом", – зазначив президент.

Однак точної дати евакуації Зеленський не уточнив.

"На сьогодні посольство України в Китаї опрацьовує питання евакуації вказаних українців, зокрема завдяки можливостям іноземних партнерів. Нашим співвітчизникам, які залишилися в Ухані та інших містах КНР, надають необхідну фінансову, організаційну та консульсько-правову допомогу", – повідомили виданню "ГОРДОН" в посольстві.

Літак з евакуйованими о 0.30 20 лютого (18.30 19 лютого за Києвом) вилетів з аеропорту "Ухань". Спочатку повідомляли, що з міста вивезено 48 українців і 29 іноземців, двоє з них мали вийти під час дозаправлення в Алмати (Казахстан). Пізніше в МОЗ України уточнили, що на борт допустили 73 пасажирів, трьох українців і одній іноземці відмовили в сіданні в літак.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 почався у грудні 2019 року з китайського Уханя. 30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах коронавірусу медичною надзвичайною ситуацією, що має міжнародне значення. У Китаї станом на 5 березня на коронавірус захворіло 80 409 осіб, 3012 із них померли. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, станом на 4 березня за межами материкового Китаю зареєстровано 12 668 випадків зараження коронавірусом у 76 країнах, 214 осіб померли. Зокрема, в Італії заразилося 2706 осіб, 107 із них померли.

Єдиний наразі випадок зараження коронавірусною інфекцією в Україні зафіксовано в Чернівецькій області: житель обласного центру захворів після подорожі Італією зі своєю дружиною, про його хворобу стало відомо 3 березня. Цього ж дня дружину першого зараженого коронавірусом українця відвезли на обсервацію після протестів. Станом на 5 березня вісьмох осіб у країні перевіряють на наявність SARS-CoV-2.

Ще п'ятеро українців захворіли за кордоном: четверо – на борту круїзного лайнера Diamond Princess, що стоїть на карантині в японській Йокогамі (одну із захворілих уже виписали з лікарні), одна – в Італії.