Естонець, який прожив через карантин 100 днів в аеропорту на Філіппінах, запізнився на літак додому

Трофімов став знаменитим в Естонії завдяки розповідям про життя у філіппінському аеропорту
Фото: Roman Trofimov / Facebook

Жителю Естонії Роману Трофімову в березні не вдалося покинути аеропорт Маніли через спалах коронавірусу. Тільки в липні за допомогою МЗС своєї країни він зумів вилетіти в Амстердам, але додому так і не дістався, оскільки запізнився на стикувальний рейс.

Володар паспорта іноземця Естонії Роман Трофімов у період пандемії вимушено оселився в аеропорту столиці Філіппін Маніли; 8 липня він мав повернутися на батьківщину, але цього йому не вдалося – він запізнився на літак, пише Postimees.

За евакуацією Трофімова стежить уся Естонія, ідеться в публікації. Чоловік провів 100 днів у будівлі аеропорту, не маючи можливості ні вийти в місто, ні вилетіти назад.

Міністерство закордонних справ Естонії допомогло йому 7 липня вилетіти з Маніли в Амстердам.

Сьогодні мандрівник мав приземлитися в аеропорту Таллінна, але на стикувальний рейс Трофімов не з'явився.

"На жаль, не встиг на посадку на літак до Естонії з Амстердама. Не бачу причин перейматися: на день раніше, на день пізніше я буду вдома, немає різниці. Моя головна мета була здобути свободу і вибратися з філіппінського полону, і її досягнуто. Я тепер вільна людина", – написав чоловік у Facebook.

У відеозаписі він пояснив, чому запізнився на рейс: "Пропустив літак: думав, він об 11, а виявилося, о 10. Не так орієнтувався".

Прессекретарка міністерства закордонних справ Естонії Лєен Ліндам сказала виданню, що Трофімов дістався до країни – члена ЄС, де діє свобода пересування.

"Авіаперельоти між Амстердамом і Таллінном відбуваються щодня. Із новим проханням про допомогу Роман Трофімов до нас не звертався", – сказала Ліндам.

20 березня Трофімов прибув до Маніли в пошуках роботи, однак на Філіппінах до того часу оголосили локдаун, влада не дозволила йому вийти в місто. Усі польоти з Маніли було припинено, і чоловік залишився в аеропорту.

Він розповідав про те, як проводить час, у своєму Facebook, користувачі часто порівнювали його з персонажем Тома Генкса з фільму "Термінал".

Іноземці Естонії – жителі цієї балтійської держави, які не отримали естонського паспорта; їх також називають особами з невизначеним громадянством.