Голова Національної суспільної телерадіокомпанії: Ми ж не можемо вийти з автоматами під Нацбанк і пограбувати його

Аласанія попередив, що до кінця року борг НСТУ становитиме 250 млн грн
Фото: Василь Мамелін / Facebook

До кінця року борг Національної суспільної телерадіокомпанії України становитиме 250 млн грн, зокрема й оплата мовлення, сказав голова НСТУ Зураб Аласанія.

Голова Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Зураб Аласанія попередив, що через борги мовника можуть вимкнути не тільки аналогову трансляцію каналу "UA:Перший", але й цифрову. Про це він розповів у ефірі програми "Нині вже" на "Громадському" 25 вересня.

Він зазначив, що за цифрове мовлення у компанії також накопичилися борги.

"Більш ніж 10 [мільйонів гривень], менш 70, я не буду уточнювати", – сказав Аласанія.

За словами голови НСТУ, на 2018 рік із держбюджету мовник отримав тільки половину фінансування. Другу половину НСТУ мала отримати в липні, але коштів не виділили.

Аласанія попередив, що до кінця року борг мовника становитиме 250 млн грн, зокрема й оплата мовлення.

"Ми ж не можемо вийти з автоматами під Національний банк і просто пограбувати його. На вулиці людей також грабувати не можемо. Ми можемо тільки спілкуватися із владою", – підкреслив голова НСТУ.

Відповідно до закону "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні", бюджет НСТУ має становити 0,2% від державного бюджету.

На 2017 рік держава виділила національному мовнику приблизно 970 млн грн, яких було достатньо для покриття поточних витрат. Понад 300 млн грн, яких бракує, мали піти на забезпечення міжнародних трансляцій, виробництво власного продукту, розвиток і реформування, писала "Телекритика".

У грудні 2017 року Аласанія повідомляв, що з державного бюджету на 2018 рік на НСТУ виділили тільки 776,6 млн грн, хоча повинні були – 1,534 млрд грн.

24 вересня 2018 року в НСТУ заявили, що вводять план антикризових заходів через недофінансування. Зокрема, співробітників попросять узяти відпустки на 8–15 днів без збереження заробітної плати. Із жовтня виплату премій керівному складу припинять, а приймання на роботу нових співробітників буде обмежено.

Того самого дня стало відомо про припинення аналогової трансляції телепрограм каналу "UA:Перший" із 6.27 25 вересня.