Харківський суд скасував перейменування проспекту Григоренка на проспект Маршала Жукова

Суд відхилив доводи міськради і визнав перейменування проспекту Григоренка незаконним
Фото: objectiv.tv

У 2019–2020 роках Харківська міськрада двічі перейменувала проспект Петра Григоренка на проспект Маршала Жукова, але рішення згодом скасовували в судах.

Харківський окружний адміністративний суд 18 червня задовольнив позов ВО "Свобода" і скасував рішення Харківської міськради про перейменування проспекту Григоренка на проспект Маршала Жукова, повідомляє "Объектив".

Представник мерії в суді Костянтин Прокоп'єв наполягав, що маршал Радянського Союзу Георгій Жуков брав участь у визволенні території України від нацистських загарбників і не обіймав високих посад у лавах Компартії СРСР, а тому проспект, названий його ім'ям, не підлягає перейменуванню в межах так званого закону про декомунізацію.

Однак суд відкинув доводи мерії та визнав рішення міськради "протиправним і недійсним".

Прокоп'єв заявив, що міська влада оскаржуватиме рішення в апеляційному суді.

Проспект Маршала Жукова в Харкові було перейменовано на проспект Петра Григоренка 2016 року в межах виконання закону про декомунізацію.

8 травня 2019 року на сайті міськради Харкова було опубліковано петицію з пропозицією повернути проспекту Григоренка його "історичну назву". 9 травня петиція про перейменування проспекту набрала необхідну для розгляду місцевою владою кількість голосів.

10 травня тодішній директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що перейменування проспекту на честь Жукова буде порушенням закону.

19 червня міська рада Харкова підтримала рішення про повернення проспекту Григоренка імені маршала Жукова. Повернення назви у рішенні обґрунтовували тим, що "життя і діяльність Жукова були пов'язані зі спротивом і вигнанням нацистських окупантів з України, а також зі звільненням міста Харкова в часи Другої світової війни".

10 вересня Харківський окружний адмінсуд скасував це рішення міськради. Мер Харкова Геннадій Кернес пообіцяв оскаржити рішення суду. Апеляцію мерія програла.

26 лютого 2020 року Харківська міськрада знову перейменувала проспект на честь Жукова.