Кабмін планує створити держрезерв рідкого хлору для знезараження питної води – Зубко

Зубко повідомив про ситуацію з рідким хлором в Україні
Фото: Геннадій Зубко / Facebook

Україна розпочала постачання реагентів для водоканалів із Румунії та Узбекистану, зазначив віце-прем'єр-міністр України – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

26 липня Кабінет Міністрів України ухвалить рішення про державний резерв рідкого хлору для знезараження питної води. Про це сказав віце-прем'єр-міністр України – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко на селекторній нараді 25 липня, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Я думаю, що завтра на засіданні уряду ми ухвалюватимемо рішення за дорученням прем'єр-міністра для забезпечення резерву хлору на рівні держрезерву", – сказав Зубко.

Він зазначив, що Україна розпочала постачання реагентів для водоканалів із Румунії та Узбекистану.

6 липня прес-служба "Київводоканалу" попередила, що в низці регіонів України може бути нестача питної води через брак рідкого хлору. Водночас зазначали, що Київ має достатні запаси коштів, а регіональні водоканали шукають альтернативні способи знезараження води.

Брак виник через зупинення єдиного українського виробника зазначеного реагенту – заводу "ДніпроАзот". Підприємство 15 червня заявило про тимчасове простоювання через високі ціни на газ. За даними "Цензор.НЕТ", завод ходить до групи "Приват" бізнесмена Ігоря Коломойського.

13 липня Гройсман запевнив, що Україну буде забезпечено рідким хлором. Він підкреслив, що "ДніпроАзот" повинен купувати газ за ринковою вартістю, як і вся українська промисловість.

20 липня Служба безпеки України розпочала перевіряння дій посадових осіб ПАТ "ДніпроАзот". Цього ж дня підприємство повідомило, що відновлює випущення рідкого хлору.

22 липня асоціація "Укрводоканалекологія" повідомила, що в Україні стабілізували ситуацію з постачанням рідкого хлору та водоканали працюють у штатному режимі без обмеження подання води.