Кабмін України пом'якшив карантин – дозволив пересування у групах до восьми осіб

Кабмін вніс зміни в постанову про карантин
Фото: kmu.gov.ua

Уряд вніс зміни в постанову "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", і збільшив кількість людей, які можуть разом пересуватися на вулиці і сидіти за столами на літніх майданчиках кав'ярень.

Кабінет Міністрів України на засіданні 13 травня дозволив пересування громадян групами до восьми осіб, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Уряд вніс зміни в постанову №211 "Про запобігання розповсюдженню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", від 11 березня.

Зміни презентував на засіданні міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Щодо кількості осіб, які можуть пересуватися. У нас було не більше двох осіб, ми добавили "не більше ніж вісім осіб", – розповів міністр.

Він також повідомив, що тепер за столами на літніх майданчиках кав'ярень може бути четверо, а не двоє громадян, але відстань між місцями для сидіння має дорівнювати 1,5 м.

"Окрім того, [у постанові] у нас були виключно літні тераси просто неба. Але поспілкувавшись із рестораторами, ми добавили: "на відкритому повітрі, під тентами, на верандах", – сказав міністр.

Вимога не з'являтися у громадських місцях без індивідуальних засобів захисту, більш ніж удвох і без документів діяла із 6 квітня.

Карантин в Україні запровадили 12 березня. Через поширення коронавірусної інфекції COVID-19 заборонили масові заходи, закрили торговельні центри, магазини (окрім продуктових та аптек), ресторани, кав'ярні, спортивні зали, салони краси, а також обмежили роботу транспорту. У Києві, Харкові та Дніпрі 17 березня закрили метро. У деяких містах громадським транспортом зараз можуть користуватися тільки медики, поліцейські, рятувальники та співробітники підприємств критичної інфраструктури.

Обмежувальні заходи діятимуть щонайменше до 22 травня, проте з 11 травня в Україні розпочався перший етап послаблення карантину (усього їх п'ять). Громадянам дозволили відвідувати парки та сквери. Окрім того, відкрили магазини, які торгують непродовольчими товарами, салони краси й нотаріальні контори, а також літні майданчики кав'ярень.

Наступний етап пом'якшення карантину, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, можуть розпочати із 22 травня.

В Україні станом на ранок 13 травня зареєстровано 16 425 випадків коронавірусної інфекції, померло 439 осіб. Усього у світі, за даними американського Університету Джонса Гопкінса, коронавірусом інфіковано понад 4,28 млн осіб, 292,6 тис. із них померли.