Катування дітей у притулку "Світанок". Вихователям оголосили підозру

Причетність іще двох поліцейських до побиття вихованців "Світанку" не підтвердили
Фото: censor.net.ua

Вихователям одеського притулку для дітей "Світанок" оголосили підозри за те, що вони залишили неповнолітніх без нагляду тоді, коли їх бив співробітник охоронної фірми.

Прокуратура Одеської області 2 березня оголосила про підозру двом вихователям Центру соціально-психологічної реабілітації дітей в Одесі. Їм інкримінують неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей, повідомляє пресслужба прокуратури.

Правоохоронці з'ясували, що вихователі залишили неповнолітніх дітей без нагляду. У цей час співробітник охоронного агентства знущався і бив двох дітей.

Водночас у поліції не виявили доказів, що до знущання з дітей у притулку були причетні поліцейські, пише "Слідство.Інфо".

У поліції заявили, що за результатами службового розслідування інформацію підтверджено лише щодо поліцейського Андрія Крецула, якого раніше звільнили з поліції. Причетність інших двох – Володимира Жарчука та Вахтанга Трапаїдзе – до побиття і знущань не підтверджено.

Про жорстоке поводження з дітьми в цьому центрі повідомляла, зокрема, правозахисниця і ексспівробітниця поліції Зоя Мельник. 29 вересня 2019 року вона заявила, що із притулку втекло шість дівчаток-підлітків, які попросили її про допомогу.

"Дітей там били. А коли тікали, як покарання за втечі стригли, причому як попало, на зло, замикали в карцер і позбавляли м'яса, овочів, годували лише кашами на воді", – писала Мельник.

За словами Мельник, поліцейський Андрій Крецул був одним із тих, хто знущався з дітей у притулку, бив їх, а потім погрозами змушував давати свідчення, що дітей ніхто не чіпав. Цей самий поліцейський, за словами Мельник, змусив одну з вихованок на відео сказати, що сама експоліцейська змусила дитину написати на нього заяву і що він нікого не бив.

Діти повідомляли виданню "Думская", що вихователі викликають представників приватної охоронної фірми для залякування дітей. Також вони розповідали про побиття та інші факти знущань.

Центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Одеської ОДА створили у 2018 році на базі реформованого притулку "Світанок", де в серпні 2018-го вже проводили перевірку інформації про ймовірне побиття дітей.