Київ і сім областей України не готові до послаблення карантину

Київ не відповідає критеріям МОЗ для пом'якшення карантину
Фото: EPA

Вимогам МОЗ України для послаблення карантину не відповідають сім областей і Київ. Найвищий показник захворюваності у Рівненській та Чернівецькій областях.

Усі регіони України, окрім Києва, Волинської, Житомирської, Закарпатської, Львівської, Рівненської, Тернопільської та Чернівецької областей, відповідають вимогам Міністерства охорони здоров'я для послаблення карантинних обмежень. Це випливає зі статистичного зведення, опублікованого 9 червня на сайті МОЗ.

Ці регіони не відповідають вимозі інцидентності (кількість нових випадків захворювання COVID-19 протягом останніх семи днів), цей показник не має перевищувати 12 на 100 тис. осіб.

За даними МОЗ, цей показник найвищий у Чернівецькій області – 35,40, у Рівненській – 23,51, у Львівській він становить 19,0, у Тернопільській – 12,4, у Закарпатській – 16,67, у Житомирській – 13,17, у Волинській – 16,58, у Києві – 15,23.

Вимогам щодо завантаженості ліжок у лікарнях (<50%) і охоплення тестуванням (понад 12 на 100 тис. осіб) зараз відповідають усі області.

Карантин в Україні через коронавірусну інфекцію діє із 12 березня. Обмежувальні заходи тричі продовжували. З 11 травня в Україні розпочали пом'якшення карантину. 20 травня Кабмін продовжив обмеження до 22 червня, але запровадив так званий адаптивний карантин: регіональній владі дали право послаблювати карантинні заходи в разі поліпшення епідемічної ситуації.

Усього уряд розробив п'ять етапів поступового скасування обмежень. 1 червня Україна перейшла до третього етапу.

Після послаблення обмежувальних заходів в деяких областях епідемічна ситуація погіршилася. Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов вважає, що "суспільство досить легковажно поставилося до рекомендацій МОЗ" – українці плутають послаблення карантину з його цілковитим скасуванням.