Комаровський заявив, що вакцина від коронавірусу може з'явитися за рік-півтора

Комаровський: Те, що ми маємо як зразок зараз, зовсім не означає, що воно працюватиме
Фото: Vlad Sydorenko / Facebook

Підтверджені випадки повторного інфікування коронавірусом означають, що вірус активно змінюється і пристосовується до життя серед людей, заявив лікар-педіатр Євген Комаровський.

Появи першої вакцини від коронавірусу потрібно чекати від року до півтора. Таку думку під час програми "Свобода слова Савіка Шустера" на каналі "Україна" 28 лютого висловив лікар-педіатр Євген Комаровський.

"По-науковому жодних шансів побачити вакцину раніше ніж за рік-півтора немає і близько. Можете на це не розраховувати. Клінічні випробування можуть проводити. На сьогодні величезна кількість людей повідомила, що у них готові препарати, з якими вони готові йти до людей. Поки буде три фази клінічних випробувань, поки вони дійдуть до третьої фази, мине рік, а третя фаза триватиме щонайменше пів року. Тому вакцин багато вже є. Але вакцини, які дійдуть до людей, – це не скоро", – зазначив Комаровський.

Він підкреслив, що вже підтверджені випадки повторного інфікування означають, що вірус активно змінюється і пристосовується до життя серед людей.

"Тому те, що ми маємо як зразок зараз, зовсім не означає, що воно працюватиме", – додав лікар.

Наприкінці грудня 2019 року в китайському місті Ухань (провінція Хубей) із населенням 11 млн осіб уперше підтвердили новий тип коронавірусу SARS-CoV-2, що спричиняє атипову пневмонію (спочатку вірус дістав назву 2019-nCoV). 

30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах коронавірусу медичною надзвичайною ситуацією, що має міжнародне значення. 24 лютого в організації припустили, що вірус може спричинити пандемію.

Станом на початок доби 29 лютого  Китаї від коронавірусної інфекції померло вже 2835 осіб, зареєстровано 79 251 підтверджений випадок коронавірусу, 39 002 людини вилікувалися, і їх виписали. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, за межами Китаю зареєстровано 4691 випадок захворювання у 51 країні. 67 осіб померли, тільки за останню добу жертвами коронавірусу стало 10 осіб.

На території України хворих немає. Коронавірус діагностовано у чотирьох українців на борту круїзного лайнера Diamond Princess, який стоїть біля берегів Японії. Одну з них вже виписали з лікарні. Крім того, заразилася вірусом українка, яка працює в Італії.