Коронавірус SARS-CoV-2 не може бути біологічною зброєю – дослідження

Учені намагаються зрозуміти природу коронавірусу
Фото: ЕРА

Дослідження мутацій та структури нового коронавірусу засвідчує, що він не є лабораторною розробкою, а з'явився у природний спосіб, ідеться в роботі міжнародної групи вчених.

Порівняльний аналіз геномних даних коронавірусу SARS-CoV-2 та інших шести відомих науці коронавірусів, що вражають людину, доводить, що нова інфекція не може мати штучне походження. Про це йдеться в дослідженні міжнародної групи вчених, опублікованому 17 березня в журналі Nature.

"Наші аналізи виразно демонструють, що SARS-CoV-2 не є лабораторною конструкцією або цілеспрямовано вирощеним вірусом", – написано у статті.

Якби було проведено генетичну маніпуляцію з метою створити патоген, імовірно, використали б одну з генетичних систем раніше відомих коронавірусів. Однак дані вивчення структури і мутацій SARS-CoV-2 незаперечно свідчать про те, що його не отримали з якоїсь раніше відомої вірусної основи, стверджують генетики й імунологи, які підписалися під роботою.

Фахівці розглядають дві найімовірніші теорії походження вірусу.

За першим сценарієм, вірус розвинувся до агресивного стану завдяки переходу від тварини до людини. Кажан є найпридатнішим резервуаром для SARS-CoV-2, однак випадків прямого передавання від кажана до людини не зафіксовано, що дає змогу припустити наявність ще однієї проміжної ланки.

Другий сценарій базується на адаптації вірусу під час передавання від людини до людини після первинного перенесення від тварини.

Чутки про лабораторне походження SARS-CoV-2 і теорії змови з'явилися на самому початку спалаху. За даними джерел AFP, у соціальних мережах виявили тисячі пов'язаних із Росією акаунтів, які поширюють "антиамериканську дезінформацію" про спалах коронавірусу. Публікують "практично ідентичні повідомлення" про те, що коронавірус є біологічною зброєю і його створило ЦРУ як засіб ведення економічної війни з Китаєм, зазначає агентство.

11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Станом на ранок 19 березня кількість заражених коронавірусом людей у світі сягнула 218 815, із них 81 114 вдалося вилікуватися, 8810 – померли, повідомив Університет Джона Гопкінса (США), який відстежує поширення хвороби.