Лікар про зараженого коронавірусом українця: Я з ним спілкувався, він розуміє, як знизити загрозу поширення інфекції

Чоловіка зупинили на кордоні з Румунією
Фото: Чернівецька обласна державна адміністрація / Facebook

Українець, якого госпіталізували в Чернівецькій області, щойно в нього підтвердився коронавірус, після появи симптомів хвороби викликав екстрену медичну допомогу і попередив медиків про те, що повернувся з Італії. Про це розповів лікар Юрій Рандюк, який оглядав інфікованого.

Чоловік із Чернівців, у якого діагностували новий коронавірус, від моменту появи симптомів хвороби діяв правильно. Про це в коментарі телеканалу hromadske повідомив лікар Юрій Рандюк, який оглядав інфікованого.

Він сказав, що пацієнт викликав екстрену медичну допомогу, попередив про симптоми і про те, що приїхав з Італії. Чоловік діяв за процедурою. Його забирали медики в засобах захисту, так само його обстежували.

"Це залежить від порядності й розуму. Я з ним спілкувався, він розуміє, як знизити загрозу поширення інфекції. Кількість осіб, які контактували з ним, невелика", – зазначив лікар.

Пацієнт із дружиною повернулися з поїздки 28 лютого, а симптоми в нього з'явилися 29-го. Він одразу викликав екстрену медичну допомогу. За словами медика, на момент перетину кордону пацієнт був іще здоровим.

"Не доведено повністю, що здорова людина без симптомів виділяє збудників у довкілля. По канонах перебігу захворювань, в останні дні людина може виділяти збудника, але по логіці найбільше збудників, коли є кашель і нежить – симптоми, які сприяють виділенню біологічного матеріалу. Сумніваюся, що він становив високий ризик для митників і прикордонників", – сказав Рандюк.

Він висловив думку, що якихось особливих заходів в області через одного інфікованого хворого запроваджувати не потрібно.

"За інших обставин таку особу навіть ніхто б не госпіталізував до інфекційного стаціонару, бо це амбулаторний хворий. Проводитимемо санітарно-освітню роботу, пояснюватимемо населенню, із чим ми маємо справу, і забезпечуватимемо лікувально-профілактичні заклади засобами захисту й діагностики", – додав лікар.

Сьогодні в Україні зафіксовано перший випадок зараження коронавірусом SARS-CoV-2. Чоловік, який є першою людиною в Україні, зараженою коронавірусом SARS-CoV-2, прилетів з Італії в Румунію, де сів у своє авто і повертався додому в Україну. На кордоні України його зупинив санітарний контроль, у нього була підвищена температура, був сухий кашель, тому його відразу помістили в домашню ізоляцію під контроль сімейного лікаря.

Згодом чоловіка госпіталізували, його дружина перебуває вдома в самоізоляції. Ускладнень у вигляді вірусної пневмонії у хворого немає.