Ляшко: Ми вивели країну на 30 тис. ПЦР-тестів на COVID-19 на тиждень

Ляшко: Потенційно кількість ПЛР-тестів можна розширити до 80 тис. на тиждень
Фото: Віктор Ляшко / Facebook

Очікують на постачання приблизно 150 апаратів для тестування на коронавірус, повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

В Україні щотижня проводять 30 тис. ПЛР-тестів на коронавірусну інфекцію COVID-19. Про це під час погоджувальної ради заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко, трансляцію вів у YouТube телеканал "Рада".

"Україна подає в офіційну статистику виключно ПЛР-тестування. Як і обіцяли, ми вивели країну на 30 тис. тестів на тиждень із потенційним розширенням до 80 тис. Очікуємо поставки до нових апаратів, які розширять мережу ще на близько 150 апаратів, що дозволить нам пришвидшити тестування", – зазначив він.

Ляшко повідомив, що незабаром запустять тестування ІФА-тестами на наявність антитіл в організмі.

"У той же час ми зараз запускаємо пілот і найближчим часом запустимо тестування на наявність антитіл в організмі, щоб ефективно передивитися, як реагувала система і чи вчасно вона виявляла випадки захворювання. Ми можемо робити 1 млн таких тестів на добу, але сьогодні немає прийнятої рекомендації ВООЗ, що ці тести можуть використовуватися як діагностичні. Тому ми їх будемо використовувати виключно для епідрозслідувань", – додав він.

Карантин в Україні діє з 12 березня. Через поширення коронавірусної інфекції COVID-19 заборонили масові заходи, закрили навчальні заклади, торгові центри, магазини (крім продуктових та аптек), ресторани, кафе й бари, спортивні зали, салони краси і нічні клуби, зупинили авіасполучення з іншими країнами та міжобласні пасажирські перевезення, у Києві, Харкові і Дніпрі закрили метро. Роботодавців закликали перевести співробітників на дистанційний режим роботи. 22 квітня карантин продовжили до 11 травня.

Станом на ранок 30 квітня в Україні коронавірус підтверджено у 10 406 осіб, із них 261 людина померла, а 1238 одужали. У Національній академії наук прогнозують, що пік смертності від коронавірусної інфекції у країні припаде на 3–10 травня.

За даними американського Університету Джонса Гопкінса, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 3,2 млн осіб, із них понад 227 тис. померло.