Олія, сметана, сеча, жовтки, пантенол, зубна паста. Супрун розповіла, що не можна наносити на шкіру під час сонячних опіків

Супрун: Складно сказати, чому люди колись вирішили: чим швидше я намащу опік від сонця сметаною, олією чи зубною пастою, тим краще мені стане
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook

Думка, що сонячний опік слід одразу обробити дексопантенолом, помилкова, оскільки в міжнародних рекомендаціях надання допомоги під час опіку цього препарату немає, зазначила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла у Facebook 14 липня про основні правила оброблення шкіри після сонячних опіків.

"Складно сказати, чому люди колись вирішили: чим швидше я намащу опік від сонця сметаною, олією чи зубною пастою, тим краще мені стане. Адже це дуже погана перша допомога при такому опіку. Те саме стосується кремів, мазей і пінок на жирній основі, як дексопантенол", – написала в.о. міністра.

Вона зазначила, що людину із сонячними опіками слід насамперед перемістити у місце, де на неї не будуть потрапляти сонячні промені, та охолодити обпалені ділянки шкіри. Якщо площа опіку велика, можна прийняти знеболювальні.

"Пошкоджену шкіру можна обробити водорозчинними препаратами – це тримістин, пантестин, мірамістин. Не обробляйте уражену поверхню шкіри жодними кремами, пінками, оліями чи жирними речовинами. Є помилкова думка, що опік слід одразу обробити дексопантенолом, проте у міжнародних рекомендаціях надання допомоги під час опіку його немає. Жиророзчинні препарати створюють на шкірі плівку, яка перешкоджає вивільненню ексудату і порушує теплообмін, посилює набряк тканин, що у свою чергу погіршує стан постраждалого", – поділилася Супрун.

В.о. міністра написала, що у разі появи пухирів слід накласти пов'язки з неспиртовими антисептиками, а якщо великі пухирі, потрібно звернутися до лікаря.

Супрун також порадила пити багато рідини.

Водночас, за її словами, наносити на шкіру жирний крем і пінні засоби можна на п'ятий-шостий день після сонячного опіку.

"Категорично забороняється обробляти рану засобами на жирній основі (олія, масло), мазями на жирній основі у перші дві-три доби, жиром (гусячим, свинячим, борсуковим тощо); яєчним жовтком; сечею; спиртовими розчинами, а також розчинами із барвниками; зубною пастою", – додала Супрун.