Мазепа, Петлюра, Філарет. Рада призначила святкування 135 пам'ятних дат і ювілеїв у 2019 році

За документ проголосувало 232 депутати Верховної Ради
Фото: Юлія Кочетова / Gordonua.com

Серед пам'ятних дат, святкування яких затвердила Верховна Рада України, – 90-річчя з дня народження почесного патріарха Православної церкви України Філарета, 380-річчя гетьмана Івана Мазепи, 140 років від дня народження голови Директорії Української Народної Республіки Симона Петлюри.

Верховна Рада України на засіданні 18 грудня взяла за основу й ухвалила в цілому проект постанови №9234 "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2019 році", передає кореспондент "ГОРДОН".

За документ проголосувало 232 депутати Верховної Ради.

"Відзначення на загальнодержавному рівні річниць важливих подій у суспільно-політичному житті України та ювілеїв видатних осіб є важливою складовою державної політики національної пам'яті, що сприяє консолідації суспільства", – ідеться в пояснювальній записці до документа.

У додатку до проекту постанови подано перелік зі 135 пам'ятних дат.

Зокрема, у 2019 році серед визначних подій – 100 років із дня проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, 1000 років від початку правління князя Київської Русі Ярослава Мудрого, 200 років із дня прем'єри п'єси Івана Котляревського "Наталка Полтавка".

Також в Україні святкуватимуть 80 років із дня проголошення незалежності Карпатської України і 90 років із дня першого Конгресу націоналістів, на якому було створено Організацію Українських Націоналістів.

2019 року будуть відзначати п'ять років із дня визволення Маріуполя, Слов'янська, Краматорська, Авдіївки, Мар'їнки та інших населених пунктів на Донбасі.

Святкуватимуть 130-річчя з дня народження авіаконструктора Ігоря Сікорського, 90-річчя почесного патріарха Православної церкви України Філарета, 380-річчя з дня народження гетьмана Івана Мазепи, 140 років від дня народження голови Директорії Української Народної Республіки Симона Петлюри.

Серед днів пам'яті зазначено 80 років від початку Другої світової війни, 75 років із дня депортації кримських татар.

У грудні 2016 року Рада підтримала постанову про пам'ятні дати, присвячені депортації українців.