Митрополит Олександр (Драбинко): Про втрату томосу не йдеться, оскільки практично весь єпископат підтримує митрополита Епіфанія

Драбинко: Логіка Філарета проста: якщо в мене є права – дайте мені машину, я буду на ній їздити
Фото: Олександр Драбинко / Facebook

Предстоятель Православної церкви митрополит Епіфаній дав чітко зрозуміти, що у ПЦУ немає конфлікту персоналій. Розбіжності з почесним патріархом ПЦУ Філаретом – це конфлікт одного ієрарха з усією церквою, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" митрополит ПЦУ Олександр (Драбинко).

Позиція почесного патріарха Православної церкви України Філарета, який конфліктує з іншими архієреями ПЦУ, не може стати приводом для втрати томосу про автокефалію Української церкви, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" митрополит ПЦУ Олександр (Драбинко).

"У ПЦУ немає конфлікту персоналій – це конфлікт одного ієрарха з усією церквою. Про це, власне, сказав сам [предстоятель ПЦУ митрополит] Епіфаній. Які можуть бути домовленості? Можливо, хтось щось і пообіцяв патріарху Філарету, а можливо, він сам собі щось надумав. Йому не хочеться віддавати керівництво церквою – він багато років був при владі, є одним із творців Київського патріархату. З іншого боку, ніхто б не дав автокефалії, якби нову структуру очолив він. Я б у такому разі теж не погодився на участь в об'єднавчому соборі. Що стосується Київського патріархату, то його зараз не існує. В іншому разі не було б ПЦУ. Логіка Філарета проста: якщо в мене є права – дайте мені машину, я буду на ній їздити. Якщо я патріарх – то в мене має бути патріархат", – зазначив Драбинко.

Він підкреслив, що наразі у Філарета такі самі права, як і в інших архієреїв ПЦУ.

"Наскільки я розумію, переконати Філарета не вдалося, а отже, варто чекати від нього нових заяв. Нічого доброго від цього протиставлення себе всім іншим я не чекаю. Про втрату томосу не йдеться, оскільки практично весь єпископат підтримує митрополита Епіфанія. Та і як такого конфлікту в церкві, який міг би спричинити якісь негарні речі, немає. У нас канонічна церква з усіма правами, але є одна людина, яка каже: а от мені не подобається, тому що це не я [очолюю церкву]. На сьогодні ми не бачимо людей, готових стати на його бік. Наразі Філарет – такий самий архієрей, як я, владика Симеон чи владика Макарій", – заявив Драбинко.

Православну церкву України було створено на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, у якому взяли участь усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також двоє архієреїв Української православної церкви Московського патріархату. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив його предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію у Стамбулі. Інтронізація Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року.

У травні виник конфлікт між Філаретом та Епіфанієм. Почесний патріарх надіслав запрошення для архієпископів, надруковані на бланках УПЦ Київського патріархату на святкування дня пам'яті мученика Макарія 14 травня. Він заявив, що Київський патріархат не ліквідовано, і припустив відділення УПЦ КП від ПЦУ.

За словами Філарета, перед об'єднавчим собором було досягнуто домовленостей, що патріарх керує церковною діяльністю всередині країни, а предстоятель відповідає за зовнішнє представництво ПЦУ. Цих домовленостей предстоятель ПЦУ не дотримується, зазначив Філарет.

14 травня на святкування у Володимирський собор у Києві приїхало тільки чотири єпископи з більше ніж 60, яким розсилав запрошення Філарет.

Епіфаній заявив, що про відновлення Київського патріархату неправильно говорити фактично і юридично. На його думку, це може призвести до ізоляції ПЦУ, позбавлення її томосу про автокефалію та "всіх здобутків церковної незалежності". Він запевнив, що у ПЦУ немає розколу, зазначивши, що не поділяє думок Філарета, висловлених ним останнім часом.

16 травня ПЦУ опублікувала рішення об'єднавчого собору, під час якого було затверджено статут та обрано предстоятеля ПЦУ. У документі йдеться про саморозпуск УПЦ КП.

У Мін'юсті виданню "ГОРДОН" повідомили, що рішення про розпуск УПЦ КП може ухвалити тільки Помісний собор Київського патріархату або суд.

24 травня Епіфаній заявив, що синод не зміг переконати Філарета щодо діяльності Української православної церкви Київського патріархату.