МОЗ внесе корективи в реалізацію медреформи – Степанов

Степанов розповів про реформу протитуберкульозної служби в Одеській області як про вдалий приклад реформування
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook

Ні пацієнти, ні медики в ході медреформи не постраждають, зазначив глава МОЗ України Максим Степанов.

Міністерство охорони здоров'я корегуватиме медичну реформу. Перетворення протитуберкульозної служби Одеської області – один із прикладів, коли від реформи не постраждали ні лікарі, ні пацієнти, на цей досвід посилався міністр охорони здоров'я України Максим Степанов. Про це повідомив урядовий портал.

Реформування протитуберкульозної служби в Одеській області проводили у 20172019 роках, зазначив сьогодні на брифінгу міністр. За цей час у регіоні зменшилася кількість хворих на туберкульоз та смертність від цього захворювання.

"Одеська область вийшла на перші позиції за показником вилікуваних від туберкульозу людей. Це той приклад, як треба і як ми будемо реформувати медицину", – зазначив Степанов.

У протитуберкульозній службі Одеської області скоротили 1045 зайвих ліжок у стаціонарах. Одночасно скоротили і медпрацівників, але їх усіх працевлаштували, запевнив міністр. Когось перевчили, когось перевели в інші клініки.

"Кількість пацієнтів, які отримують лікування від туберкульозу амбулаторно, збільшилася із 35% до 56%, а середній термін перебування у стаціонарі зменшився майже удвічі – із 98 до 58 діб", – зазначив Степанов.

Медреформу в Україні розпочали у квітні 2018 року. На першому етапі українці обирали сімейного лікаря і підписували з ним декларацію. Другий етап реформи мав стартувати 1 липня 2019 року, але в підсумку його запуск перенесли на 1 квітня 2020 року.

У межах другого етапу реформи лікарні перейшли на іншу систему фінансування – тепер гроші їм виділяє Національна служба охорони здоров'я. Станом на 22 квітня НСЗУ підписала договори з понад 1600 установами.

Міністр охорони здоров'я говорив, що 2020 року фінансування 984 лікарень зменшиться на 10–50%, що може призвести до скорочень медпрацівників.

Президент України Володимир Зеленський 4 травня висунув Міністерству охорони здоров'я та Верховній Раді вимогу переглянути медичну реформу. На думку президента, через новий механізм фінансування може залишитися без роботи приблизно 50 тис. медиків, 332 клініки закриють. Він пропонує визнати помилки реформи і розробити механізми їх виправлення.