Нацполіція України здобула право втручатися у конфлікти, пов'язані з домашнім насильством

У МВС сподіваються захистити жертв домашньої агресії
Фото: pixabay.com

Наказ Міністерства внутрішніх справ України дає змогу поліцейським, що приїжджають за викликом про домашнє насильство, виносити тимчасове розпорядження про заборону контакту кривдника з потерпілою особою.

11 вересня набув чинності наказ Міністерства внутрішніх справ України, що розширює повноваження поліції щодо захисту жертв домашнього насильства. Про це повідомила заступник міністра Тетяна Ковальчук, інформує прес-служба відомства.

Тепер правоохоронці, які приїжджають за викликом про домашню агресію, можуть на місці виписати кривдникові заборонний припис.

Таке розпорядження може містити наступні вимоги:

  • зобов'язання покинути місце проживання (перебування) особи потерпілого;
  • заборону на вхід і перебування у цьому місці;
  • заборону на будь-який контакт із потерпілою особою.

Законодавчі новації дадуть змогу усунути загрозу життю або здоров'ю потерпілого, повністю убезпечивши жертву від агресора, вважає заступник глави МВС.

"Цей документ є доволі важливим у світлі змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, що будуть чинними вже на початку 2019 року й полегшать реалізацію положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами", – сказала Ковальчук.

6 грудня 2017 року Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за примушування до вступу у шлюб та домашнє насильство. 9 січня 2018 року закон підписав президент України Петро Порошенко, він набуде чинності 11 січня 2019 року.