Німеччина надала €200 тис. на закупівлю броньовиків для розмінування Балаклії

Німеччина вже надала допомогу організації Halo Trust у межах розмінування на сході України на загальну суму в розмірі €1,5 млн
Фото: ЕРА

За допомогою грошей, виділених урядом Німеччини, в Україні вже вдалося розмінувати приблизно 100 тис. м² території, повідомили в посольстві ФРН в Україні.

Уряд Німеччини виділив €200 тис. на закупівлю броньовиків для організації Halo Trust, щоб ефективно ліквідувати боєприпаси, які розлетілися внаслідок інциденту з вибухами на арсеналі в Балаклії Харківської області у березні цього року. Про це повідомляє прес-служба посольства Німеччини в Україні.

"Вибухонебезпечні боєприпаси є суттєвою загрозою для мирного населення. Діти, що граються, але й недбайливі дорослі, що намагаються використати металевий брухт, знову й знову потерпають від нещасних випадків. Нерозірвані боєприпаси та міни забруднюють в Україні великі території, якими не можна скористатись і які треба очищати з великими витратами. Німеччина надає сприяння Halo ще з 2016 року в рамках розмінування на сході України загальною сумою в €1,5 млн", – ідеться в повідомленні.

У посольстві зазначили, що за допомогою грошей із Німеччини вже вдалося розмінувати приблизно 100 тис. м&³2;.

"Німеччина і в майбутньому надаватиме Україні підтримку з метою мінімізації загроз для мирного населення", – ідеться в повідомленні.

У Балаклії приблизно о 3.00 23 березня почалися вибухи на арсеналі боєприпасів. Рятувальні служби провели евакуацію місцевих жителів. Унаслідок вибухів загинуло дві жінки. У другій половині дня 24 березня пожежу на складі повністю загасили.

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос припустив, що пожежа могла статися внаслідок диверсії. За його словами, перед вибухами на складі в Балаклії було чути гул апарата, схожого на безпілотник.

4 травня міністр оборони України Степан Полторак заявив, що основною версією причини вибухів на складах боєприпасів у Балаклії є теракт.

The Halo Trust – неурядова організація з гуманітарного розмінування.