Нищук: Є деякі втрати з ікон у Києво-Печерській лаврі

Нищук: Ми провели повну інвентаризацію в лаврах, звіти нам зараз надсилають
Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com

Інформацію про зникнення цінностей із Києво-Печерської лаври, які було виявлено під час інвентаризації співробітниками Мінкультури України, буде передано у правоохоронні органи, зазначив міністр культури Євген Нищук.

У Києво-Печерській лаврі під час інвентаризації виявили зникнення ікон. Про це в ефірі каналу "Прямий" 8 січня сказав міністр культури України Євген Нищук.

"Ми зробили повну інвентаризацію, повні звіти нам зараз надсилають. Є деякі втрати з ікон у частині Києво-Печерської лаври, ми про це будемо окремо робити брифінг, щоб зараз не чіпати... Ми робили ці звірки. Не треба казати, що вже щось там вивезено, ці втрати могли бути і в попередні часи, ще до 2003 року (у 2003 році за розпорядженням Кабміну Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник було передано в підпорядкування Мінкультури.  "ГОРДОН"). На базі цієї звірки йдуть кримінальні провадження, уся документація направляється у правоохоронні органи", – сказав Нищук.

Він зазначив, що відбудеться спільна прес-конференція для інформування про підсумки інвентаризації.

Києво-Печерська лавра у столиці України та Свято-Успенська Почаївська лавра в Почаєві Тернопільської області – у віданні УПЦ Московського патріархату.

28 листопада 2018 року в Українській православній церкві Московського патріархату повідомляли про початок перевірки Міністерством культури святинь у Києво-Печерській лаврі. Наголошували, що така перевірка відбувається вперше за 30 років.

Нищук 13 грудня заявляв, що Мінкультури мало повідомити про підсумки звірки музейного фонду у Києво-Печерській та Почаївській лаврах 17 грудня.