Обов'язкова госпіталізація з підозрою на коронавірус. Кабмін України посилив заходи щодо боротьби з COVID-19

Кабмін за пропозицією МОЗ посилив заходи щодо боротьби з COVID-19
Фото: EPA (архів)

За рішенням Кабміну України, пацієнтів із коронавірусною інфекцією або підозрою на цю хворобу, а також людей, які з ними контактували, можуть примусово госпіталізовувати.

Кабінет Міністрів України 25 березня посилив обмежувальні заходи, спрямовані на боротьбу з епідемією коронавірусу. Про це повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров'я.

"Постанова [уряду] передбачає, що заклади охорони здоров'я матимуть право здійснювати обов'язкове медичне обстеження осіб, які мають симптоми COVID-19 або перебували в контакті з особами, яким установлено діагноз COVID-19, якщо ці особи відмовляються від обстеження в добровільному порядку, а також на обов'язкову госпіталізацію таких осіб", – написано в заяві МОЗ.

Окрім того, медичним установам надали право "призначати карантин особам, яким установлено діагноз COVID-19 та які ухиляються від лікування в добровільному порядку".

Міністерство повідомило, що розробляє порядок обов'язкової госпіталізації пацієнтів із COVID-19 або підозрою на коронавірусну інфекцію, які ухиляються від лікування, обстеження або ізоляції, а також порядок обов'язкової самоізоляції пацієнтів, у яких підтверджено або підозрюють COVID-19, та їхніх контактних осіб.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса, станом на 25 березня загальна кількість інфікованих у світі перевищила 436 тис. осіб, із них 19 648 – померли, понад 111 тис. – одужало.

Станом на 25 березня кількість заражених коронавірусом в Україні становить 113 осіб, четверо з них померли.

Щонайменше до 24 квітня в Україні запроваджено карантин. У країні заборонили масові заходи, зачинили навчальні заклади, торговельні центри, магазини (окрім продуктових та аптек), ресторани, кав'ярні й бари, спортивні зали, салони краси та нічні клуби, зупинили авіасполучення з іншими країнами і внутрішні пасажирські перевезення. Роботодавців закликали перевести співробітників на дистанційний режим роботи.