Офіційної заборони на паломництво хасидів в Умань немає – Організація єврейських громад України

Святкування Рош га-Шана в Умані було заплановано на 18–20 вересня
Фото: ЕРА

Об'єднана єврейська громада України очікує офіційної позиції влади щодо організації свята Рош га-Шана; документ, опублікований мером Умані, не означає заборони на паломництво брацлавських хасидів, вважають в організації.

Лист за підписом заступника міністра закордонних справ України Василя Боднара, у якому йдеться про неможливість святкування Рош га-Шана у традиційному форматі цього року, не означає офіційної заборони на паломництво брацлавських хасидів в Умань Черкаської області. Про це Об'єднана єврейська громада України (ОЄГУ) повідомила в коментарі УНІАН.

В ОЄГУ зазначили, що в документі йдеться лише про висновки, зроблені на міжвідомчій нараді, учасники якої зійшлися в думці, що традиційний формат паломництва ускладнено поточною епідеміологічною ситуацією як в Україні, так і в Ізраїлі.

Водночас у громаді чекають офіційної позиції української сторони щодо цього питання, до якої обіцяють поставитися з повагою та розумінням.

ОЄГУ закликала не звинувачувати Україну в антисемітських діях і не звинувачувати паломників у бажанні здійснювати паломництво.

14 липня мер Умані Олександр Цебрій опублікував документ МЗС, у якому центральним і місцевим органам влади запропоновано розглянути альтернативні варіанти святкування Рош га-Шана, наприклад, участь у святкуванні обмеженої кількості представників юдейської громади, онлайн-трансляцію богослужінь. Скасування звичайного формату свята мотивували тим, що Ізраїль розташований у "червоній зоні" за показниками захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19; окрім того, в Україні заборонено проведення масових заходів, є труднощі у створенні великої кількості місць для обсервації, а також у контролі правоохоронцями дотримання паломниками режиму самоізоляції.

Щоосені в Умань, де розташована могила лідера брацлавських хасидів цадика Нахмана, для святкування Рош га-Шана прибувають хасиди з усього світу. Цього року святкування було заплановано на 18–20 вересня.