Патріарх РПЦ Кирило заявив, що Порошенко "головував на церковному соборі" в Україні

Кирило: Політичне замовлення, що стосується руйнування православ'я на Україні, є абсолютно очевидним
Фото: ЕРА

Президент України Петро Порошенко "грубо й публічно" втручається у церковне життя України, заявив патріарх Російської православної церкви Кирило.

Патріарх Російської православної церкви Кирило в інтерв'ю пропагандисту Дмитрові Кисельову на телеканалі "Россия 1" 7 січня заявив, що президент України Петро Порошенко "головує на церковному соборі" і "визначає, хто має бути у главі помісної церкви".

"Ми бачимо президента України, який головує на церковному соборі і який визначає, хто має бути у главі помісної церкви. Який так грубо втручається у церковне життя і не соромиться робити це публічно, що просто все це перетворюється на театр абсурду", – зазначив патріарх.

Кирило підкреслив, що в Європі закривають очі на такі дії Порошенка.

"Ця історія свідчить про те, що все можна потоптати, відмовитися від будь-яких принципів, якщо переслідують поставлені політичні цілі. І в цьому сенсі політичне замовлення, що стосується руйнування православ'я в Україні, є абсолютно очевидним", – запевняє патріарх РПЦ.

Він назвав нову церкву "об'єднанням двох груп розкольників".

"На думку ляльководів і на думку президента України, цей собор мав об'єднати всіх і створити єдину для всієї України православну церкву. А що вийшло? А вийшло те, що просто два розкольницькі угруповання об'єдналися", – підкреслив Кирило.

За його словами, Українська православна церква Московського патріархату на чолі з митрополитом Онуфрієм "залишається благодатним духовним організмом" в Україні.

15 грудня 2018 року у Софійському соборі в Києві відбувся об'єднавчий собор, завданням якого було створення помісної української православної церкви. На собор запросили всіх архієреїв Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП), УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви (УАПЦ). У соборі брало участь два митрополити УПЦ МП: митрополит Вінницький і Барський Симеон і митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

На соборі був присутній президент України Порошенко. Головував на заході екзарх патріарха Константинопольського митрополит Гальський Еммануїл.

5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної церкви України, а 6 січня вручив його у Стамбулі предстоятелю ПЦУ митрополиту Київському і всієї України Епіфанію. 7 січня, на Різдво за східним обрядом, у Софійському соборі в Києві відбулася перша служба ПЦУ.

Президент України Петро Порошенко опублікував переклад томосуЗгідно з текстом томосу, митрополиту Київському не надано права засновувати парафії за межами України, він також повинен щороку збирати архієрейський собор. Водночас митрополит Київський отримав місце в диптиху після предстоятеля Православної церкви Чехії і Словаччини.

Спікер Російської православної церкви Володимир Легойда назвав томос папером, який не має канонічної сили. В Українській православній церкві Московського патріархату заявили, що не будуть проводити богослужіння із ПЦУ.