Пік смертності від COVID-19 в Україні прогнозують на 3–8 травня – Національна академія наук

В Україні коронавірусом заразилося майже 5 тис. осіб
Фото: ЕРА

Моделювання Національною академією наук України ситуації з поширенням коронавірусної інфекції демонструє, що найбільше випадків COVID-19 на день фіксуватимуть у період із 2-го до 5 травня.

В Україні пік смертності від коронавірусної інфекції COVID-19 припаде на початок травня. Такий висновок зроблено в результаті моделювання, проведеного в межах дослідження, результати якого було опубліковано (.pdf) 17 квітня на сайті Національної академії наук України (НАНУ).

"Якщо будуть продовжені карантинні заходи в тому ж обсязі, що і натепер, пік нових випадків COVID-19 у день буде припадати на 25 травня 2020 року, пік летальних випадків  на 38 травня", – зазначили в академії.

Науковці вважають, що після досягнення піку захворюваності кількість нових випадків інфікування буде знижуватися до кінця травня.

"При обчисленнях вважалося, що карантинні заходи не будуть порушуватися на час святкування Великодня в Україні", – підкреслили в НАНУ.

Загалом в Україні станом на ранок 17 квітня коронавірус було підтверджено у 4662 людей. Померли 125 осіб із COVID-19, 246 пацієнтів одужали.

Карантин в Україні діє із 12 березня. Передбачали, що він триватиме до 3 квітня, але 25 березня Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації в усій країні і продовжив карантин до 24 квітня.

2 квітня уряд ухвалив рішення посилити обмежувальні заходи.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що Україна "почне повертатися до нормального життя" не раніше ніж 15 травня.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко в ефірі програми "Бацман" головної редакторки видання "ГОРДОН" Олесі Бацман сказав, що карантин може діяти до першої декади травня.