Пік захворювання на COVID-19 в Україні можливий 17 квітня – Ляшко

Ляшко закликав українців дотримуватися карантину на Великодні свята
Фото: American Chamber of Commerce in Ukraine / Facebook

Наразі Україна рухається за оптимістичним сценарієм поширення коронавірусної інфекції, який передбачає зараження коронавірусом 2% населення. Про це повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Пік захворювання на COVID-19 в Україні можливий 17 квітня. Таку думку в інтерв'ю виданню LB.ua висловив головний санітарний лікар – заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"Ми розрахували кілька прогнозів – оптимістичний і більш песимістичний. Наразі ми рухаємося по оптимістичному сценарію, і це, можна сказати, завдяки превентивним заходам, яких вживала наша країна. Разом із тим, поки що ми очікуємо на зростання кількості виявлених випадків коронавірусної хвороби, і зростання суттєве. Цьому буде сприяти зміна алгоритмів тестування, бо тепер ми тестуємо всіх хворих на пневмонію, всіх людей із гарячкою і всіх контактних осіб", – зазначив Ляшко.

Він закликав українців дотримуватися карантину на Великодні свята і висловив думку, що так владі вдасться стримати поширення коронавірусу.

"Наші прогнози базуються на показниках, які надали нам науковці з Великобританії. Вони показують, що дотримання самоізоляції дозволить нам на 70% знизити динаміку захворюваності. Зараз ми йдемо по сценарію, який передбачає, що за період спалаху буде інфіковано не більше 2% населення. Чому 2% – це оптимістичний сценарій? Бо, за нашими розрахунками, при 2% інфікованого населення наша система охорони здоров’я безболісно впорається з тією кількістю хворих, які будуть поступати до відділень інтенсивної терапії. Якщо ж буде 10% і більше, в нас може виникнути колапс медичної системи. Якщо ми не розтягнемо ці 10% у часі", – підкреслив Ляшко.

Він додав, що запровадження превентивних заходів дало змогу Україні уповільнити динаміку поширення нового вірусу.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Станом на ранок 12 квітня коронавірусною інфекцією у світі заразилося 1 777 666 осіб. Кількість жертв COVID-19 сягнула 108 867, вилікувалося 404 372 людини.

Кількість інфікованих вірусом SARS-CoV-2 в Україні 12 квітня становить 2777, померло 83 людини.