Поки немає миру, єдності і покаяння тих, хто вчинив розкол в Україні, говорити про томос передчасно – митрополит Корейський Амвросій

Митрополит Амвросій (зліва) – митрополиту Луці: Рішення поки що ще немає. Для цього необхідний час і наші посилені молитви
Фото: hramzp.ua

Кампанія за легалізацію розколу, яка розв'язана частиною українських політичних сил і ЗМІ – це пропаганда, до якої вселенський патріарх Варфоломій не має жодного стосунку, заявив митрополит Корейський Амвросій на зустрічі з митрополитом Запорізьким і Мелітопольським Лукою в грецькому місті Верія.

Представник Константинопольського патріархату, член Священного синоду вселенської церкви, митрополит Корейський Амвросій просив передати українцям, що вселенський патріарх Варфоломій любить народ України, переживає і молиться за встановлення миру в країні, а церковний розкол може бути врегульовано тільки канонічним шляхом. Про це митрополит Амвросій сказав під час зустрічі з митрополитом Запорізьким і Мелітопольським Лукою в Греції, у місті Верія, повідомляє офіційний сайт Запорізької єпархії Української православної церкви Московського патріархату.

"Митрополит Лука поінформував владику Амвросія про те, що в разі легітимізації так званого Київського патріархату об'єднання православ'я в Україні все одно не відбудеться, а навпаки – відбудеться поглиблення і консервація існуючих поділів на тлі майбутньої дестабілізації українського суспільства", – цитує портал зміст бесіди церковних ієрархів.

Представник вселенського патріархату підкреслив, що патріарх Варфоломій розуміє ситуацію і вірить, що ключем до вирішення кризи є єдність.

"Рішення поки що ще немає. Для цього необхідний час і наші посилені молитви про напоумлення всіх нас і тих, хто наділений великими повноваженнями, заради досягнення позитивного результату на благо всієї церкви", – заявив митрополит Амвросій.

На запитання про можливість швидкого надання томосу представник Константинопольського патріархату попросив "не піддаватися на пропагандистські прийоми деяких засобів масової інформації".

"Поки немає миру і єдності в Україні, поки не знайдені ті шляхи, які допоможуть вилікувати розкол, поки немає покаяння з боку тих, хто вчинив рану розколу на тілі матері-церкви – говорити про томос передчасно. Кампанія за легалізацію розколу, яка зараз розв'язана деякими українськими політичними силами та ЗМІ, – це чистої води пропаганда, до якої патріарх Варфоломій не має жодного стосунку", – сказав архієрей.

Митрополит Амвросій підкреслив, що Константинопольський патріарх хоче допомогти подолати розкол, а не створити новий.

17 квітня президент України Петро Порошенко заявляв, що "на сьогодні Україна як ніколи близька до появи власної автокефальної церкви".

19 квітня Верховна Рада підтримала звернення глави держави до Варфоломія стосовно цього. У документі йдеться, що томос (указ) про помісну церкву "стане не тільки торжеством православ'я, але й актом глибокої історичної справедливості". 22 квітня Порошенко повідомив, що Вселенський патріархат розпочав розгляд прохання України.

Надання томосу про автокефалію Української православної церкви може загрожувати національній безпеці України і розділити країну, заявили в УПЦ МП 25 травня.

Делегація УПЦ МП для зустрічі зі вселенським патріархом Варфоломієм прибула до Стамбула 23 червня, її очолив митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел, разом із ним приїхали керівник справами УПЦ митрополит Бориспільський, Броварський Антоній і митрополит Донецький та Маріупольський Іларіон. За словами митрополита Антонія, Варфоломій заявив, що не хотів би втручатися у справи української церкви, але допомогти вирішити це питання вважає своїм обов'язком.