Поліція перевіряє інформацію про можливих провокаторів у Нових Санжарах – радник голови МВС

Варченко: Зараз Нацполіція працює над усім спектром інформації
Фото: mvs.gov.ua

Нацполіція визначає, "які функції" під час протестів у Нових Санжарах виконували ті або інші їхні учасники, сказав радник міністра внутрішніх справ України Іван Варченко.

Нацполіція України перевіряє інформацію про учасників заворушень у Нових Санжарах Полтавської області, які сталися 20 лютого. Про це на брифінгу 23 лютого сказав радник міністра внутрішніх справ України Іван Варченко, пише пресслужба МВС.

"Зараз Національна поліція працює над усім спектром інформації. Ми визначаємо людей, які брали участь у заходах, визначаємо, в якій якості, які функції вони виконували під час акцій. Рухаємось у межах слідства. Наразі ми перевіряємо всю інформацію про провокаторів та штучно створену паніку", – сказав Варченко.

Увечері 20 лютого в селище Нові Санжари Полтавської області приїхали автобуси з громадянами, евакуйованими з китайського міста Ухань, яке опинилося в епіцентрі спалаху коронавірусу SARS-CoV-2. Евакуйовані заселилися в медцентр Нацгвардії України "Нові Санжари". Серед них – 45 громадян України та 27 іноземців.

Скалецька ввечері 20 лютого повідомила, що теж вирушить на карантин у Нові Санжари, щоб "заспокоїти як тих, хто знаходиться у Нових Санжарах, так і решту країни". 21 лютого вона заселилася в санаторій.

Жителі Нових Санжарів протестували проти поселення евакуйованих у селищі. Між правоохоронцями та місцевими жителями відбулися зіткнення. Протестувальники почали закидати автобуси і поліцейських камінням, розбили вікна в кількох автобусах. Одна людина намагалася автомобілем наїхати на правоохоронців, заявили в поліції. Унаслідок зіткнень по медичну допомогу звернулися дев'ятеро правоохоронців і один цивільний. 24 людей затримали, відкрито п'ять кримінальних проваджень. 21 лютого поліція відпустила 23 із 24 осіб, одиного з учасників протестів 22 лютого взяли під домашній арешт.

Наприкінці грудня 2019 року в китайському Ухані вперше підтвердили новий тип коронавірусу SARS-CoV-2, що спричиняє атипову пневмонію (спочатку вірус дістав назву 2019-nCoV). 30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах коронавірусу медичною надзвичайною ситуацією, що має міжнародне значення.

До початку доби 23 лютого загальна кількість жертв коронавірусу в Китаї сягнула 2442 осіб, інфіковано 76 936 жителів, водночас 22,8 тис. осіб вилікувалися від спричиненої вірусом хвороби COVID-19, і їх виписали з лікарень. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я станом на 10.00 за центральноєвропейським часом (11.00 за Києвом), за межами КНР зафіксовано 1402 випадки захворювання у 28 країнах світу. З них понад 200 – в останню добу. 11 пацієнтів померли від початку спалаху.

На території України випадків зараження не зареєстровано. Коронавірус діагностували у двох українців на борту круїзного судна Diamond Princess, яке стоїть на карантині біля берегів Японії.