Помер легендарний український футболіст і тренер Олег Базилевич

Олегу Базилевичу було 80 років
Фото з сімейного архіву

Сьогодні, 16 жовтня, пішов із життя великий український футболіст, видатний учений, заслужений тренер СРСР і України Олег Базилевич, повідомили виданню "ГОРДОН" його родичі.

16 жовтня вдень у Києві помер великий український футболіст і тренер Олег Базилевич. Про це виданню "ГОРДОН" повідомили його рідні.

Олег Базилевич – заслужений тренер СРСР та УРСР, заслужений працівник фізичної культури і спорту України, кандидат педагогічних наук, професор, чемпіон СРСР, володар Кубка СРСР, Кубка Кубків Європи, Суперкубка Європи, творець унікальної системи – "Підготовка футболістів високої кваліфікації на основі моделювання навчально-тренувального процесу", автор книг "Система, або роздуми про футбол", "Організація гри та підготовка футболістів високої кваліфікації", "Система, або Роздуми про те, яким був, став і може стати футбол".

Базилевич як футболіст грав у київському "Динамо", "Чорноморці" та донецькому "Шахтарі". Після завершення ігрової кар'єри спочатку тренував команди другої ліги – "Десну", "Шахтар" (Кадіївка) і "Шахтар" (Донецьк). Під його керівництвом донецький "Шахтар" показав приголомшливий результат і в 1973 році вийшов у вищу лігу СРСР, зайнявши 6-те місце. Високі результати завдяки науковим розробленням і системній роботі Базилевича демонстрували київське "Динамо", ЦСКА (Москва). Він також тренував "Динамо" (Мінськ), "Пахтакор", ворошиловградську "Зорю", збірну Радянського Союзу в 1976 році, олімпійські збірні Кувейту і Болгарії, національну збірну України з футболу у 1993–1994 роках.

Упродовж останніх років Базилевич мужньо боровся з однією із найскладніших хвороб сучасності – хворобою Паркінсона. Сьогодні серце великого спортсмена перестало битися.

Про місце і час прощання та похорону буде повідомлено згодом.

Редакція видання "ГОРДОН" висловлює щирі співчуття рідним і близьким.